За изслушване на директора на военното разузнаване Венелин Венев настояват от парламентарната група на „Възраждане“


За изслушване на директора на военното разузнаване Венелин Венев настояват от парламентарната група на „Възраждане“

За изслушване на директора на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев настояват от парламентарната група на „Възраждане“. Това обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група и лидер на партията Костадин Костадинов.

Той посочи, че парламентарната му група вече е внесла в деловодството на парламента такова предложение. Костадинов обясни, че изслушването е във връзка с опит от страна на Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) за вмешателство и вербуване на хора във военното разузнаване и в службите, което по думите на Костадинов „представлява опит за държавна измяна и престъпление“. 

Костадин Костадинов заяви, че от „Възраждане“ настояват това да бъде първа точка от програмата за работа на парламента следващата сряда. 

Очевидно е, че става въпрос за много сериозен удар върху държавността и много сериозно посегателство върху фундамента на една държава, а именно националната сигурност. Много пъти сме казвали, че ПП-ДБ представляват тежка заплаха за националната сигурност, коментира Костадинов. Той посочи, че от „Възраждане“ ще настояват за максимално бързи и максимално крути мерки и за задържането на Атанас Атанасов. 

На 27 март Атанас Атанасов съобщи в ефира на БНТ, че по няколко канала от народни представители от ГЕРБ и ДПС е бил сигнализиран за това че от военното разузнаване в прокуратурата е била изпратена преписка. По думите му в преписката имало обвинения за това че с колеги е обсъждал конкретни промени в службите за сигурност. 

Костадинов посочи, че имунитетът на един народен представител е функционален и не е пълен, ако са извършени престъпления от общ характер. „Тук в случая говорим за квалифициран състав - държавна измяна“, уточни той в отговор на въпрос как си представя ареста на народния представител. 

По повод скандалите в Агенция „Митници“  и акцията на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията (КОНПИ) срещу директора на агенцията Петя Банкова, Костадинов смята, че въпросът не е защо се случва това, а защо се случва чак сега. По думите му отговорът на този въпрос е в развалянето на управляващата тройна коалиция между „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ-СДС и ДПС.  „По този начин ГЕРБ и ДПС удрят своите коалиционни партньори. Това трябваше да се случи много отдавна“, коментира още Костадин Костадинов. 

„Тези хора надцениха себе си и подцениха старите бандити – опитаха се да делят мед с мечката, и накрая бяха изядени заедно с меда“, каза Костадин Костадинов по повод оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев. 

 

 

Добавена на 04.04.2024 г. в 13:40 ч.