Столичният общински съвет ще обсъди бюджета на София за 2024 г.


Столичният общински съвет ще обсъди бюджета на София за 2024 г.

На днешното седмо редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС) предстои да бъде обсъден бюджетът на София. В дневния ред, публикуван в сайта на Общината, са включени 34 точки и две допълнителни. 

В началото на година кметът на София Васил Терзиев съобщи, че бюджетът на Столичната община за 2024 г. ще е рекорден - 2,576 млрд.лв., спрямо 2,564 млрд.лв. за 2023 година. 

В сряда кметът на София обясни, че в корекциите на бюджета са включени 10 предложения на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"), ГЕРБ-СДС, "БСП за България", "Синя София", ВМРО-БНД, независими съветници. Заедно с тях изработихме списък с 29 обекта и дейности без осигурено финансиране към капиталовата програма, които ще бъдат изпълнявани при наличието на средства, каза още Терзиев. Предстои Комисията по бюджет и финанси да изработи обобщен доклад до края на деня, който ще бъде внесен в Общинския съвет за гласуване, уточни кметът. 

Вчера на брифинг в сградата на Столична община зам.-кметът по финанси Иван Василев обясни, че в бюджета са предвидени увеличения на възнагражденията в администрацията, увеличения в сектори "Транспорт", "Здравеопазване", "Спорт" и "Култура". Благодарение на помощта на държавата, ще се увеличат и заплатите в сектор "Детско здравеопазване", каза Василев. В транспорта възнагражденията се увеличават с 15 %, в културата – 20 %, 10 % пък е увлечението при администрацията, в сектор "Здравеопазване" ще достигнем рамката на колективния трудов договор, а сега и след протегната ръка от държавата, и в детското здравеопазване, каза още Василев.

Общинските жилища, здравната инфраструктура и запазване на зелените площи са основните наши приоритети в доклада ни за Бюджет 2024 на Столична община, заяви Иван Таков, председател на групата на МК "БСП за България" в СОС.

В началото на седмицата председателят на СОС съобщи, че на предстоящото заседание по предложение на почти всички политически групи в градския парламент, ще се направи актуализация на заплатите на кмета Васил Терзиев, общинските съветници и районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години, а това е период, в който се отчита значително повишение на цените на стоките и услугите, обясни още Петров.

Предложението на общинския съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Симеон Ставрев за това децата от центровете за настаняване от семеен тип в София да не плащат такси за общински спортни обекти също ще бъде разгледано на днешното заседание. 

Предстои да бъде разгледано и предложение за кандидатстване по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Бюджетът на проектното предложение е в размер на 2,539 млн. лева, от които близо 2 млн. лева се планира да бъде безвъзмездната финансова помощ, а 539 257 лева от бюджета на СО за 2025 година.

Общинските съветници ще разгледат и предложенията на трима районни кмета за кандидатстване по Проект „Красива България". 

Столичният общински съвет ще разгледа и предложение на общинския съветник от групата на ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош за изготвяне на цялостна концепция за коледната украса на София. 

Добавена на 28.03.2024 г. в 08:30 ч.