Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов посети новооборудваните помещения за веществени доказателства на ГДБОП


Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов посети новооборудваните помещения за веществени доказателства на ГДБОП

Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов посети новооборудваните помещение за съхранение на веществени доказателства на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

На обиколката присъства и директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов. 

Оборудването в складовите помещение позволява съхранение на задържаните доказателства, които ще бъдат обозначени с бар код идентификатори. 

Строително-ремонтните дейности на помещенията са финансирани чрез Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. по проекта „Повишаване на капацитета на ГДБОП за по-ефективно разследване на организирана и транснационална престъпност“ на МВР, на стойност от 1 196 818 лева. Целта на проекта е да укрепи националните способности за борба с трансграничната и организирана престъпност, както и да подобри сътрудничеството с Националната служба за разследване на престъпление на Норвегия. 

През февруари тази година беше представен отчетът анализ на ГДБОП за изминалата година, откъдето стана известно, че за 2023 г. са установени, документирани и неутрализирани 115 организирани престъпни групи (ръст с 37% в сравнение с предходната година), голяма част от които са по линия „Киберпрестъпност“, „Наркотици“, „Трансгранична организирана престъпност“ и групи, занимавали се с престъпления и нарушения в областта на митническото, данъчното и осигурителното законодателство. 

Добавена на 27.03.2024 г. в 14:55 ч.