Министърът в оставка Юлиян Попов направи отчет за дейността си


Министърът в оставка Юлиян Попов направи отчет за дейността си

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов отчете пред журналисти дейността си през последните девет месеца. Попов посочи, че вече са закрити две наказателни процедури срещу България, от които едната е свързана с Калиакра, а другата – със закриването на депа за отпадъци.

Има леко забавяне в работата по законопроектите на Закона за климата и Закона за водите, като за втория всичко е предадено за съгласуване, посочи той.

Като голямо постижение Попов отчете приетата методика за дюните, която е получила по думите му признание от Европейската комисия. Той призова за зорко проследяване на спазването на методиката, защото дюните са подложени постоянно на криминални действия и действия за превземането им. Напреднахме с националните паркове, прекратихме много разрешения за движение на превозни средства в тях, постигнахме споразумение за намаляване на едрия рогат добитък в националните паркове, каза още той.

Попов отчете и напредък в работата на работната група, която трябва да предложи законодателни промени за ограничаването на неприятни миризми от промишлените инсталации. По думите му групата е изготвила доклад, който вече е предоставен на народните представители. Няма европейска директива и регулация за миризмите, добави той и уточни, че България трябва да измисли цялостен подход. Смятам, че ще можем да допринесем много сериозно в регулаторния режим за миризмите на европейско равнище, допълни Попов.

Днес предстои Попов да разпише 11 заповеди за защитени зони, като остават още седем. В рамките на мандата ще са разписани 32, а през следващата седмица Попов очаква протокола за защитената местност „Камчийски пясъци“. Министърът в оставка посочи още, че от ведомството са успели да постигнат природосъобразен подход за строежа на трасето на скоростен път извън дефилето на река Струма.

По темата за намаляване на срока на инвестиционния процес Попов посочи, че сега една средна фирма получава ОВОС след около две години и половина, а целта е този срок да бъде съкратен на година и половина.

За въвеждането на националната депозитна система Попов посочи, че целта му е да се въведе до 2026 година. Той посочи, че е поръчано проучване, което да даде яснота на инвеститорите къде какво количество отпадък се генерира. Проучването ще продължи три месеца. Цялата финансова тежест ще бъде върху фирмите, а МОСВ ще подпомогне процеса, трябва да създадем и регулаторната среда, която да договорим с операторите и бизнеса, добави той. Попов коментира и темата за евентуален добив на злато край Банкя, Божурище, Брезник, Сливница и Драгоман. Ако добивът отговаря на екологичните норми, ще бъде разрешен, но ако не отговаря, няма да бъде разрешен, каза още Попов и увери, че ако граждани или организация подаде сигнал в МОСВ или в регионална агенция, ще бъдат направени проверки.  

За добива на газ в Черно море Попов каза, че постоянно има подадени инвестиционни намерения, но всяко такова намерение преминава през съответната оценка. Искаме значително да променим годишния мониторинг на Черно море, допълни той и посочи, че в МОСВ е създадено отделно звено за Черно море, тъй като е нужен по-сериозен контрол.

 

 

Добавена на 22.03.2024 г. в 17:05 ч.