Българска фондация е купила две трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп


Българска фондация е купила две трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп

Фондация "Манол Пейков и приятели" е купила две трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп. За това съобщи Манол Пейков в профила си във Фейсбук.

"От днес две трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп (частта, към която поех личен ангажимент преди година, два месеца и два дни) са българска собственост. По-точно - собственост са на регистрираната в обществена полза фондация "Манол Пейков и приятели" – благодарение на 1374-мата дарители, които повярваха в каузата и в моята способност (и годност) да я осъществя, и през последната година преведоха по сметките на фондацията 215 797 лева и 58 стотинки", написа Пейков.

Той посочва, че сумата за придобиване на къщата е 82 500 евро (като 2 500 са за плащане на местния данък). Към това се прибавят адвокатски разходи (по разписка) за 1 050 евро, сиреч – общо 83 550 евро, или 163 410 лв. По думите му това означава, че от събраните средства остават още 52 388 лева, които ще бъдат използвани за предстоящите ремонти и евентуални придобивания на останалите дялове от къщата.

Преди няколко дни служебното правителство на премиера Димитър Главчев възложи на служебния министър на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния кабинет по време на оперативното си заседание на 29 май, съобщиха тогава  от правителствената пресслужба. 

Добавена на 01.06.2024 г. в 22:00 ч.