Приключиха консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначаване на служебен министър-председател


Приключиха консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначаване на служебен министър-председател

Приключиха консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначаване на служебен министър-председател.

Вчера държавният глава започна срещите в изпълнение на процедурата за назначаване на служебен премиер. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Вчера президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев, припомниха от президентската институция. Поредицата от срещи започна, след като конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат. 

Днес президентът Радев продължи със срещите и първо разговаря с националния омбудсман Диана Ковачева. По думите ѝ Радев е наясно, че тя заминава за Страсбург, тъй като е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека и има срок, в който трябва да встъпи в длъжност. Клетвата ми е съвсем скоро, така че не мога да стана служебен премиер, допълни Ковачева.  

Последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров. 

Чобанов определи разговора с президента Румен Радев като съдържателен и полезен и за двете страни и каза, че държавният глава трябва да намери решение в тази ситуация. Чобанов каза, че във всяка ситуация е постъпвал отговорно, в името на публичния интерес.

Радослав Миленков заяви пред журналисти след разговорите с президента, че трябва да има здрава дистанция между Българската народна банка и политическия живот. „Целият ми професионален път е като банкер, не като политик“, каза още Миленков. 

Включването на управителя и подуправителите на БНБ в процедурата за избор на служебен премиер е решение на законодателя. Аз съм тук да изпълним конституционната процедура, заяви заяви Андрей Гюровслед срещата си с президента Румен Радев на "Дондуков 2". Двамата са обсъдили ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната, както и всички процеси, нормативни и други, свързани с еврозоната, отговорността на централната банка и задачите, които предстоят.

Процедурата при президента днес завърши с разговори с заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. Пред медиите темата коментира Тошко Тодоров, който каза, че има много хора, които заслужават да са на тази позиция и, че е недоразумение изборът да се свежда до 10 човека. Според него, той и Грънчарова не са най-подходящите за позицията служебен премиер. Двамата в момента сме подложени на невероятно напрежение, коментира Тодоров.

Докато президентът Румен Радев провеждаше срещите с претендентите за служебен министър-председател на "Дондуков 2", както е регламентирано в конституционната процедура, парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за БНБ, за Сметната палата и за омбудсмана. Поправките в Закона за БНБ са внесени днес от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид. Комисията се събра по време на почивка на пленарното заседание.

 

 

Добавена на 29.03.2024 г. в 19:30 ч.