По творбата "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски са писали зрелостници на матурата по български език и литература


По творбата "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски са писали зрелостници на матурата по български език и литература

По творбата "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски са писали днес зрелостници на първия задължителен зрелостен изпит по български език и литература. Темата на интерпретативното съчинение е била "Цената на компромиса в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски". За зрелостниците, избрали да пишат есе на матурата, темата е била "Мълчанието - сила или безсилие", съобщиха за БТА ученици, които излязоха от изпита от столични училища. 

Вариант 15 за 41-вия въпрос беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката (МОН) за държавния зрелостен изпит по български език и литература. По този вариант зрелостниците трябваше да пишат интерпретативно съчинение или есе на матурата, която започва в 8:30 ч.

Изпитният вариант беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова.

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, от 16 с кратък свободен отговор и от две с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва есе по зададена тема или  съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

В 759 училища и в 4185 зали в страната се състоя днешният държавен зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления бяха подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани бяха и 12 970 квестори.

На 20 май ще е вторият задължителен държавен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в 12-и клас. 

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни.

Добавена на 17.05.2024 г. в 13:10 ч.