Системни нарушения и пропуски установи проверка в Софийската районна прокуратура, докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура


Системни нарушения и пропуски установи проверка в Софийската районна прокуратура, докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

Проверката в Софийската районна прокуратура, извършена от екип от 21 прокурори от Върховната прокуратура под ръководството на завеждащия отдел „Инспекторат“, установи системни нарушения и пропуски, съобщиха от прокуратурата.

Проверката започна на 9 февруари и обхваща периода 1 януари 2020 г. - 25 септември 2023 г. Установено е, че прокурори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушение на закона. Констатирано е, че по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата „е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия“.

Също така проверяващите са установили нарушения на вътрешните правила за прилагане на принципа на случайния подбор при разпределението на делата и преписките.

В рамките на тематичната ревизия е извършен анализ на неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и на преписките, по които са постановени откази да се образуват наказателни производства.

Докладът от извършената ревизия ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет (ВСС), Висшия прокурорски съвет и Софийската градска прокуратура. Проверяващият екип е дал препоръки за подобряване на работата с цел недопускане на компрометиране на принципа на случайния подбор, както и за срочно, ефективно и законосъобразно приключване на разследванията.

БТА припомня, че дни след започналата проверка, административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова подаде оставка, която бе приета от Прокурорската колегия на ВСС.

Добавена на 19.03.2024 г. в 13:25 ч.