В чест на тазгодишните носители на почетния знак "Златно перо" ще бъдат засадени 24 дръвчета


В чест на тазгодишните носители на почетния знак "Златно перо" ще бъдат засадени 24 дръвчета

В парка край монумента "Камбаните" в София от 10:00 ч. ще бъдат засадени 24 фиданки, посветени на тазгодишните носители на отличието "Златно перо", съобщиха от Столичната община (СО).

Това е нова инициатива на учредителите на приза – агенция "Кантус Фирмус" и галерия "Макта", чиято цел е да отдадат почит по нетрадиционен и природосъобразен начин към лауреатите. За 29-а поредна година изявени български творци, хора на изкуството и науката, журналисти, медии и институции получиха изящната златна брошка, символизираща творческия дух, пише в съобщението.

От СО припомнят, че тържествената церемония се състоя на 21 май в Музикалния театър "Стефан Македонски". Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития. Сред имената на отличените тази година са акад. Пламен Карталов, проф. Аксиния Джурова, Надежда Кутева, Стефан Диомов, Владимир Карамазов, Светослав Иванов, Константин Илиевски, Мария Стефанова. Пряко гласуване от слушателската аудитория на радио "Класик А" избра тази година изявената млада цигуларка Йоанна Каменарска, концертмайстор на Хамбургската филхармония.

Фиданките ще бъдат засадени в присъствието на носителите на приза, а партньори на инициативата са Младежката природозащитна организация "ПанГея" към WWF – България и Национален учебен комплекс по култура – Италиански лицей. 

Почетният знак "Златно перо" е учреден през 1996 г., а през изминалите 28 години отличието са получили значими творци и институции, посветили живота и дейността си на развитието на българското изкуство, култура, медии и образование. Сред носителите на "Златно перо" през годините са личности като акад. Антон Дончев, Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Стоянка Мутафова, Кирил Маричков, Георги Господинов, проф. Греди Асса, Минчо Минчев, Васил Казанджиев, Анжел Вагенщайн, Анна Томова-Синтова, добавят от СО.

Наградата „Златно перо“ е вдъхновяваща и задължаваща, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев на церемонията „Златно перо“. Той връчи отличията на актьора Владимир Зомбори и на Чешкия център в София. 

„Преди година на тази сцена БТА - националната информационна агенция на България, получи „Златно перо“. Така че от опит мога да кажа, че това е вдъхновяващо и задължаващо. Вдъхновяващо, защото отбелязването на 125-ата годишнина на най-старата, под едно и също име, медия на България и признанието, което преди година получихме за създаването на специална редакция със специално пространство, посветено на културата на България, признание, което получихме и за възстановяването на емблематично списание „ЛИК“, ни вдъхнови“, каза Кирил Вълчев.

Добавена на 08.06.2024 г. в 11:35 ч.