Служебният министър на транспорта и съобщенията разпореди спешна проверка на "Железопътна инфраструктура" след инцидента в Плевенско


Служебният министър на транспорта и съобщенията разпореди спешна проверка на "Железопътна инфраструктура" след инцидента в Плевенско

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков разпореди спешна проверка на организацията на дейностите на Националната компания "Железопътна инфраструктура"(НКЖИ), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Проверката започва от днес и е до 19 юни. В обхвата на одита се включват финансовото управление и контрол на компанията, системите за управление на безопасността, както и процедурите за безопасни и здравословни условия на труд.

От министерството посочват, че повод за спешната проверка са зачестилите инциденти по жп мрежата, последният от които е от вчера вечерта.

„Не можем да допуснем компромис с правилата за безопасност в нито едно държавно дружество“, посочи Георги Гвоздейков. 

По думите му голяма част от ремонтните дейности се изпълняват от НКЖИ без прекъсване на влаковото движение и това налага още по-засилени мерки за безопасност и по-сериозен контрол на условията на труд на служителите.

По-рано от МВР съобщиха за БТА, че е станала тежка жп катастрофа в района язовир "Горни Дъбник". Двама души са били блъснати от влак, като единият е загинал. Инж. Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт каза за БТА, че бързият влак се е движел със 110 км/час.

От НКЖИ добавиха, че най-вероятната причина за тежкия инцидент е нарушение на инструкциите по безопасност.

Добавена на 07.06.2024 г. в 14:00 ч.