Факултетът по славянски филологии на Софийския университет отвори аудиториите си за среща на ученици и студенти


Факултетът по славянски филологии на Софийския университет отвори аудиториите си за среща на ученици и студенти

В 119-и кабинет в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" катедрата "Български език като чужд" отвори своите аудитории, за да посрещне ученици от трети и четвърти клас на 75-о Основно училище "Тодор Каблешков" в София. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Събитието е инициирано съвместно с интернационалната асоциация "ЕдюкАрт", като част от поредица прояви в духа на концепцията катедрата да бъде място за среща на различни общности, за които българският език не е първи.

По време на гостуването си учениците имаха възможност да чуят увлекателните разкази на преподаватели от катедрата, посветени на историята на Софийския университет, за сградата на Ректората, както и за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Срещата между ученици, чийто майчин език е различен от българския, и студенти чужденци на Софийския университет "Св. Климент Охридски", допринесе не само за по-ефективното езиково развитие на двете групи обучаеми, но и провокира по-силна мотивация в процеса на обучението по български език като втори, отбелязват от висшето училище.

Учениците участваха в съвместни дейности, като споделено четене и езикови игри със студентите и научиха заедно с тях интересни факти за различни езици и видове писменост.

Студентите имаха и възможност да представят себе си, своите истории и отношението си към българския език, като език на академичното им обучение и на страната, в която живеят по време на следването си.

Вярваме, че университетът е най-подходящата среда, в която да се утвърждава принципът на протегнати ръце между различията, събрани от българския език като ценност, език на общуването в България и език на обучението в българските образователни институции, отбелязват от СУ.

На събитието бяха поканени всички преподаватели и студенти, които имат интерес към една нестандартна среща на знания и умения, нагласи и гледни точки, която бе възможна чрез българския език.

Добавена на 24.05.2024 г. в 00:25 ч.