Започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ


Започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

От днес започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., информираха от пресцентъра на Националния осигурителен институт (НОИ). Подписани са договори с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата, допълниха от института. 

Програмата за едно лице е с продължителност десет дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 9,00 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на Държавното обществено осигуряване (ДОО), обясниха от НОИ. 

Всяко лице, за сметка на бюджета на общественото осигуряване, има право да ползва само за едно заболяване до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Право на паричната помощ имат и лицата, които получават лична пенсия за инвалидност, уточниха от НОИ и допълниха, че „условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното им решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ“. 

Подробна информация за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, е публикувана в рубриката „Физически лица“/„Обезщетения и помощи по българското законодателство“/„Парични помощи за профилактика и рехабилитация“ на интернет страницата на НОИ, посочиха от пресцентъра на НОИ. 

БТА припомня, че според данни, оповестени от НОИ на 14 март т.г., за първите два месеца на годината общите разходи на Държавното обществено осигуряване са се увеличили с над 500 милиона лева спрямо миналата година. 

Добавена на 29.03.2024 г. в 11:15 ч.