Двадесетата годишнина от членството на България в НАТО е наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи, се посочва в декларация на ГЕРБ-СДС


Двадесетата годишнина от членството на България в НАТО е наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи, се посочва в декларация на ГЕРБ-СДС

Двадесетата годишнина от членството на България в НАТО е наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Тя е доказателство за трайната сила на колективната сигурност и архитектура на сигурност, основана на правила. Това посочи в декларация от името на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Даниел Митов по повод днешната дата, на която преди две десетилетия България получи статут на пълноправен член на Северноатлантическия пакт.

Застанали пред несигурностите на бъдещето, България и нашите съюзници сме обединени в своята решимост да изградим свят, в който границите не могат да бъдат променяни със сила, а суверенните народи могат свободно да избират своето бъдеще, добави Митов.

В декларацията си той цитира и думи от встъпителната реч на американския президент Джон Ф. Кенеди, в които се казва: "Нека всеки знае, дали ни желае добро или зло, че ще платим всяка цена, ще понесем всяко бреме, ще посрещнем всяка трудност, ще подкрепим всеки приятел, ще се противопоставим на всеки враг, за да гарантираме оцеляването и успеха на свободата". 

До голяма степен България и страните от Източна Европа към онзи момент дадоха причина за съществуването на НАТО, нова енергия на Алианса да преформатира целите си и да префокусира усилията си, посочи Даниел Митов. Защото, обясни той, от формална гледна точка процесите през 90-те години може да са изглеждали като разширение на НАТО, но всъщност бяха бягство на източноевропейците от руската сфера на влияние в посока на свободните и демократични общества. Беше изход – в библейския смисъл – на народите от Източна Европа в посока гаранции, че когато руският реваншизъм и имперски апетит се възродят, то тези народи ще имат гаранция за сигурността си под чадъра на колективната отбрана на най-мощния отбранителен съюз в човешката история. 

Събитията през последните години, особено след пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна, са доказателство за правилността на източноевропейската упоритост да преследва членство в НАТО. Трябва да отдадем и дължимото на онези западни лидери, които видяха бъдещото разширение на НАТО като възможност за заличаване на старите разделителни линии, подчерта депутатът. И добави, че агресията на Кремъл е засилила основанията не просто за съществуването на НАТО, но е довела и до нова, свежа вълна на разширяването му – Швеция и Финландия.

Безценно е стратегическото положение на България в Черноморския регион, което ни прави жизнено важна част от механизма на регионалната сигурност, изтъкна Даниел Митов. "Сътрудничеството с Гърция и Румъния трябва да развие инфраструктура, която да гарантира и засили общата ни сигурност. Нашата привързаност към политическото измерение на НАТО е по-важна от всякога. Живеем във времена, когато ясно трябва да различаваме кое е правилно и кое не", се казва още в декларацията на ГЕРБ-СДС.

 

Добавена на 29.03.2024 г. в 14:00 ч.