Европейският главен прокурор обединява всички ангажирани срещу престъпленията против финансовите интереси на ЕС, каза Борислав Сарафов


Европейският главен прокурор обединява всички ангажирани срещу престъпленията против финансовите интереси на ЕС, каза Борислав Сарафов

Европейският главен прокурор обединява и олицетворява изграждането на интегритета на всички ангажирани с противодействието на престъпленията против финансовите интереси на Европейския съюз (ЕС) на наднационално ниво. Това заяви изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който участва в 15-ата годишна среща на Мрежата на прокурорите и еквивалентните институции към върховните съдилища на държавите членки на ЕС - NADAL, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Домакин на форума бе главният прокурор на Люксембург Мартине Соловиев. Борислав Сарафов бе модератор на един от панелите, посветен на предизвикателствата в борбата с измамите в ЕС и сътрудничеството с държавите членки на общността и трети страни. Участници в панела бяха европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, Клод Айшен, европейски делегиран прокурор от Люксембург, както и главните прокурори на Швейцария Щефан Блетлер и на Украйна Андрий Костин, който се включи чрез видеоконферентна връзка.

„Основополагащо за постигане на тези цели е нашата ежедневна работа на национално ниво, отговорност, стремеж към още по-високи резултати и упоритост, които гарантират и независимостта, както на съдебната система като цяло, така и на прокурорите в частност“, заяви главният прокурор Борислав Сарафов. Той изтъкна ролята на Лаура Кьовеши като европейски главен прокурор, която обединява и олицетворява изграждането на интегритета на всички ангажирани с противодействието на престъпленията против финансовите интереси на ЕС на наднационално ниво.

„Защитата на средствата на ЕС в България е изключително важен приоритет в работата на всички институции в държавата“, подчерта още Сарафов.

Делегатите на форума се запознаха с функционирането на Съда на ЕС и посетиха Европейската прокуратура, чието седалище също е в Люксембург. Там главният прокурор Борислав Сарафов разговаря и с българския представител в институцията Теодора Георгиева.

Главният прокурор разговаря и с испанския си колега Алваро Гарсия Ортис, който предстои да посети България през есента в отговор на визитата на българския главен прокурор в Мадрид през миналата година. 

БТА припомня, че преди дни директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Кристофър Рей удостои и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с почетна грамота за личен принос в успешното сътрудничество между българската прокуратура и следствие и ФБР в борбата срещу трансграничната организирана престъпност. Грамотата бе връчена в рамките на посещение на Борислав Сарафов в централата на ФБР във Вашингтон. 

Добавена на 29.05.2024 г. в 14:20 ч.