Близо два пъти повече са образуваните разследвания, свързани с местния вот през 2023 г., в сравнение с 2019 г., посочват в позиция от МВР


Близо два пъти повече са образуваните разследвания, свързани с местния вот през 2023 г., в сравнение с 2019 г., посочват в позиция от МВР

Близо два пъти е нараснал броят на образуваните досъдебни производства, свързани с местните избори през 2023 г., в сравнение с вота през 2019 г. Това отбелязват от МВР в позиция, разпространена до медиите, във връзка с политически нападки към ведомството.

От МВР обясняват по повод твърдението, че министерството и в частност министърът носят отговорност за големия брой недействителни бюлетини е „или грубо непознаване на законовите уредби, или умишлено внушение“. 

Безпочвените и голословни нападки, че министерството не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуване на гласове, категорично не отговарят на истината, допълват от МВР.

От там отбелязват, че разпространените неистини са пореден опит за омаловажаване на труда на хилядите служители на МВР, охранявали изборния процес и вложили усилия в противодействието на купуването на гласове. „Труд, който преди, по време и след произвеждане на изборите не бе критикуван от народния представител Атанас Атанасов“, се посочва в позицията.

БТА припомня, че в позиция от вчера МВР също отговаря на критики, свързани с работата на полицията на местните избори.

Добавена на 02.04.2024 г. в 17:45 ч.