Искаме да продължим с тенденцията за по-нисък мигрантски натиск, новите коли ще ни помогнат за това, каза главен комисар Антон Златанов


Искаме да продължим с тенденцията за по-нисък мигрантски натиск, новите коли ще ни помогнат за това, каза главен комисар Антон Златанов

За първите пет месеца на тази година в сравнение със същия период миналата година мигрантският натиск е близо четири пъти по-нисък, намалял е с около 71%. Сега искаме да продължим тази добра тенденция и колите ще ни помогнат. Това посочи пред медиите главен комисар Антон Златанов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“, след церемонията по представянето на 110 нови високопроходими автомобила за дирекцията.

Златанов отбеляза, че основната част от автомобилите отива на българо-турската граница, където е основният мигрантски натиск. „Сега ще бъдем много по-мощни, много по-силни и сигурни“, добави той. Също така обясни, че колите имат цялото необходимо оборудване, без излишни екстри.

Главен комисар Златанов отбеляза, че тези нови автомобили не ощетяват българския данъкоплатец и държавния бюджет, тъй като са закупени с европейски средства, след като МВР е кандидатствало по европейски фонд.

Общата стойност за 360 автомобила, които ще бъдат доставени по обществената поръчка, е 33 млн. евро, 25% от тях са от държавния бюджет. 

Колкото по-добре оборудвани сме ние, толкова по-добре е това за обществото, за страната и за Европейския съюз, каза директорът на „Гранична полиция“.

Златанов коментира още, че пътищата, по които патрулират служители на „Гранична полиция“, са изключително трудни и неасфалтирани, а се налага бързо придвижване по тях, за да не се допуска преминаването на мигранти.

Добавена на 06.06.2024 г. в 14:25 ч.