България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, се посочва в позиция на Министерството на отбраната


България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, се посочва в позиция на Министерството на отбраната

България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна. Това се посочва в позиция на Министерството на отбраната (МО), публикувана на сайта на ведомството. 

От МО добавят, че решението за участие на български войски в операции извън територията на нашата страна може да вземе само Народното събрание (НС). Такова предложение никога не е било на дневен ред, казват от министерството.

От там припомнят, че в изпълнение на решение на Народното събрание, страната ни е заявила участие в тренировъчната мисия на Европейския съюз (ЕС) за подпомагане на Украйна. 

Подготовката на личния състав се провежда на територията на Федерална република Германия, Полша и други държави членки на ЕС. В рамките на тази мисия се предвижда и обучение в България на бойни санитари - до 60 души за една година, подчертаха от ведомството.

Вчера служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че хибридните атаки на Русия са свързани с изкривяване същността на нашата помощ за Украйна и решенията на парламента по отношение помощта на Украйна. Той подчерта, че помощта за Украйна се базира на международното право и тя не е намеса във войната по никакъв начин. Запрянов добави, че тази хибридна опорка, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява много и на кандидатите за военнослужещи. Нямаме никакви намерения да изпращаме войски в Украйна, защото нашият парламент не е взимал такива решения. Никой не може да изпрати войски извън територията на страната, без да има решение на парламента, каза още служебният министър.

Добавена на 26.05.2024 г. в 21:50 ч.