Предприехме действия за съкращаване на сроковете по изграждане на Национална детска болница, заяви служебният премиер Главчев


Предприехме действия за съкращаване на сроковете по изграждане на Национална детска болница, заяви служебният премиер Главчев

Предприехме доста действия на съкращаване на всички срокове, които могат да се съкратят и са по силите на служебното правителство. Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на днешното седмично правителствено заседание в коментар за процеса по изграждане на Национална детска болница в София. 

Не имитираме активност, а искаме реални дейности. До последния ден на това служебно правителство ще следим какво се случва по този проект, а той е приоритетен, каза Главчев. 

На 1 юни всички станахте свидетели, че започнахме разчистването на терена на Националната детска болница. Датата не беше избрана случайно. Знаете, че 1 юни е Международният ден на детето и се надявам всички да са ни простили закъснението от ден, тъй като бяхме обещали, че ще стартираме на 31 май, посочи той пред министрите от кабинета и представителите на медиите.

Димитър Главчев допълни, че седеммесечният срок, определен за разчистването на терена е намален с два месеца. 

Идеята е да може да се работи през месеците, подходящи за такива дейности. След това от Министерството на здравеопазването влязоха в комуникация с Международната инвестиционна банка, като от там са получили потвърждение, че и този срок ще бъде съкратен. Преди края на годината в тези два сегмента от построяването на болницата ще имаме значителен напредък, каза още служебният премиер.

Изключително неприятно впечатление ми направи, че изпълнителят на проекта два дни подред не извършаваше никакви дейности, т.е., когато на високо ниво се взимат решения, това е пример как те могат да бъдат бламирани от изпълнител. Два дни подред, направихме специална проверка, там нямаше никакви дейности, каза още Главчев в началото на правителственото заседание. 

Той посочи, че предстои служебният министър на здравеопазването Галя Кондева да даде подробна информация за това как върви процесът по изграждането на детската болница.

Добавена на 05.06.2024 г. в 13:10 ч.