Необходими са устойчиви политики заради ниската раждаемост, доходите и мигрантските процеси, каза министър д-р Галя Кондева


Необходими са устойчиви политики заради ниската раждаемост, доходите и мигрантските процеси, каза министър д-р Галя Кондева

Необходими са устойчиви политики заради ниската раждаемост, доходите и мигрантските процеси. Това каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева в приветствието си към участниците в националния форум "Демографското бъдеще на България - инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал". Форумът е организиран от медийна група "Стандарт". По думите ѝ устойчивите политики трябва да са последователни във времето и да не се влияят от политическата конюнктура.

В Министерството на здравеопазването работим усилено по създаването на дългосрочна визия за развитието на системата, поставяйки фокус върху подобряването на здравната среда, каза още тя. Това е залегнало и в Националната здравна стратегия 2030 г., а целта е България да е държава, създаваща оптимални условия за реализация на пълния здравен потенциал на гражданите през целия им живот. Поставяме акцент върху превенцията, профилактиката и промоцията на здравето, каза още д-р Кондева и припомни, че през тази година за първи път в областта на профилактиката има осигурени целеви 15 млн. лв.  Средствата са предвидени за организиране и провеждане на скрининг на заболявания, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на жените – неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката, посочи още д-р Кондева и добави, че ракът на маточната шийка е втори по честота сред жените до 40-годишна възраст.

Друг важен документ, определящ бъдещите политики в областта на здравеопазването, е Националната стратегия за детско юношеско здраве и педиатрична грижа 2030 г. Целите са насърчаване на педиатрична грижа и изграждане на интегрирана система за комплексна педиатрична грижа, както и развитие на човешките ресурси за целите на детското здравеопазване. Тези ресурси ще са ни необходими и за бъдещата Национална детска болница, добави д-р Кондева.

В изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост е разработена и приета и програма за засилване на ролята на здравното образование в българските училища.

Предстои да бъде финализиран и проектът на Национален план за подобряване на достъпността и капацитета на първичната извънболнична медицинска помощ и осигуряване на балансирано териториално разпределение на медицинската помощ и здравните грижи в България с хоризонт до 2027 г., което е важно по отношение на достъпността в отдалечени и труднодостъпни райони, посочи още тя.

Резултатите, които ще се постигнат със стратегията, са намаляване на високия ръст на хронични незаразни болести и онкологични заболявания, които от своя страна са социално, икономическо и психологическо бреме за заболелите и техните семейства, добави д-р Кондева.

Всички тези програми и стратегии изграждат дългосрочната визия за приоритетите на българското здравеопазване и доказват необходимостта от устойчиви политики, припомни д-р Кондева.

 

Добавена на 30.05.2024 г. в 13:05 ч.