Избирателната активност в страната към 16:00 ч. за Народно събрание е 20,44 %, а за Европейски парламент – 20,89 %, съобщиха от ЦИК


Избирателната активност в страната към 16:00 ч. за Народно събрание е 20,44 %, а за Европейски парламент – 20,89 %, съобщиха от ЦИК

Избирателната активност към 16:00 ч. в изборите за членове на Европейски парламент е 20,89 %, за Народно събрание е 20,44 %. Това каза пред журналисти заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя добави, че активността за изборите за ЕП е най-ниска в Сливен – 14,86 %, а най-висока в Кърджали – 28,57 %. За НС най-ниската е активността в Сливен – 15,14 %, най-високата е в Смолян – 27,09 %, обяви Матева.

За сравнение, на 2 април 2023 г., когато се провеждаха предходните парламентарни избори, активността към 16:00 ч. беше 27,27 %, посочи Матева.

Това беше вторият и последен брифинг за днес на Комисията. Говорителят ѝ заяви, че информацията, която имат към момента, е, че гласуването в страната и извън страната преминава спокойно, независимо от постъпилите доста сигнали за това, че има проблеми с машини за гласуване, които отпечатват частични бюлетини. Не се отпечатва цяла бюлетина и това е причината и за доста от машините да се реши да се преустанови гласуването с тях, тъй като не е само единичен случай, а се получава при няколко избиратели, уточни Матева.

Тя обяви, че към този час машините, с които е преустановено гласуването, са 117, като от тях извън страната са седем, за страната са 110. В тези са включени и още две разменени машини, освен в Стара Загора, на още едно място са разменени машините и е преустановено гласуването, както и тази машина от вчера, за която ви информирах по-рано, и във Варна машината заради пломбата, добави Матева. По думите ѝ в тези машини са включени всички онези секционни избирателни комисии, в които е преустановено машинното гласуване и е преминато на гласуване с хартиени бюлетини.

Гласуването извън страната приключи вече в Нова Зеландия, Австралия и Япония, каза Матева. По думите ѝ в Австралия две секции са предали вече протоколите, в Нова Зеландия и Япония – по една, така че първите резултати от гласуването извън страната са пристигнали в ЦИК.

Подадените към този час жалби и сигнали в ЦИК са 72 броя, като това не включват около повече от 20 сигнала, подадени от едно и също лице, които касаят проблеми, според жалбоподателя, на територията на Районна избирателна комисия - Благоевград, които са постъпили и там, и по тази причина не сме ги завели изобщо, каза Матева. Тя посочи, че тези 72 броя са пристигнали в ЦИК, обработени са, голяма част от тях са препратени по компетентност на районните избирателни комисии. По думите ѝ голяма част от тях касаят отпечатването на части от бюлетини или проблеми при гласуването, включително и това, че се твърди, че избиратели не са допускани да гласуват с машини, както и няколко жалби и сигнали за предизборна агитация. Имаме и няколко сигнала за това, че не се поставят печати върху машинните бюлетини, така че отново призоваваме членовете на секционните избирателни комисии (СИК) да изпълняват задълженията си, каза още Матева. Тя припомни, че върху бюлетините от машинно гласуване трябва да се постави един печат, а на хартиените бюлетини - два.

На въпрос относно бюлетини от машини без печат, тя обясни, че ЦИК ще разгледа на следващото си заседание въпроса и ще излезе с указания по-късно. Попитана дали ще има санкция върху членовете на СИК-овете, тя коментира, че в момента може да каже само личното си мнение - че е крайно време да има и санкции, за да разберат, че трябва да изпълняват задълженията си така, както изисква Изборният кодекс. Това е в правомощията на РИК, те проверяват как изпълняват функциите си членовете на СИК и са тези, които могат да установят нарушение и да наложат наказание на членове на СИК, поясни Матева.

Попитана дали има яснота защо става непълното отпечатване на машинните бюлетини и за получени сигнали в медия, че при разпечатани инструкции е пропусната една от стъпките, Матева отрече това да е вярно, тъй като ЦИК не е отпечатала тези материали, които са разпространени в София, в район „Лозенец“. Тя уточни, че за момента няма информация на други места дали са разпространени. По думите ѝ там, умишлено или не, наистина е въведен в заблуждение избирателят. Не знам как е допуснато да бъдат разположени пред СИК материали, които не са одобрени от ЦИК. Дали сме указания чрез РИК да бъдат премахнати незабавно тези материали и се надявам избирателите да следват стъпките, които сме показвали многократно и се намират и на нашата интернет страница, добави Матева.

Относно получени от медия сигнали, че отпечатани в цялост машинни бюлетини са полупрозрачни и на какво се дължи това, Матева посочи, че има постъпили два такива сигнали в ЦИК, но не може да каже дали това е вярно. Току що се връщам от гласуване, гласувах с машина, не се вижда вотът на избирателя, посочи Матева.

Добавена на 09.06.2024 г. в 21:55 ч.