Прекъсване на заседанието и искания за контрол с дрегер на депутатите прозвучаха от трибуната на парламента


Прекъсване на заседанието и искания за контрол с дрегер на депутатите прозвучаха от трибуната на парламента

Председателят на парламента Росен Желязков прекъсна заседанието заради спор в зала между депутата Манол Пейков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и Цончо Ганев от „Възраждане“. Ще прекъсна за десет минути, за да се успокоят страстите от крайно хумористични до драматично неприятни, отбеляза Росен Желязков. Преди това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов представи декларация в зала, насочена срещу НАТО и членството на България в Алианса. 

Пръв от трибуната на парламента Цончо Ганев от "Възраждане" настоя, че "лицето Пейков е неадекватен" в пленарна зала и добави забележки по адрес на личната хигиена на депутата. "Не е нормално да имаме толкова рано сутрин пияни народни представители, а пък други дрогирани. Ще направим конкретно предложение да въведем контрол с дрегер, който всеки един депутат да си го поеме като разход", каза Цончо Ганев. След това отново в процедура по начин на водене колегата му Ангел Георгиев настоя, че председателят на парламента проявява двоен стандарт, като за по-малки провинения е правил забележки на депутати от "Възраждане". "Манол Пейков отзад вие, грухти и издава нечленоразделни звуци, вие дори забележка не му правите", каза Георгиев. Той настоя, че тук е Народно събрание и следвало "лицето Пейков" да започне да се държи "малко по-уважително към институцията". Вашето поведение също е укоримо, защото не правите забележка на сглобката, добави депутатът. 

Манол Пейков отговори от трибуната с думите "крадецът вика дръжте крадеца". Той призова "Възраждане" да спрат с инсинуациите. Желая ви много щастие и успехи в бъдещите ви начинания, каза той. 

В кулоарите, където са стаите на народните представители, медиите заснеха как депутати от "Възраждане" подвикват и отправят вербални обиди по адрес на Пейков. 

По-късно пред журналисти Манол Пейков обясни, че причината да подвиква от място в залата е позицията на "Възраждане" за НАТО. Подвиквах им, че времето им е приключило, добави Пейков. Относно обвиненията, че се явява в пленарна зала в нетрезво състояние, Пейков се пошегува: "аз съм роден на градус" и се извини, ако е казал нещо нецензурно.

"Роден съм с много силно чувство за справедливост. Смятам, че г-н Костадинов не вярва и на думичка от нещата, които говори в зала. Той ги говори изцяло за своя сметка за набиране на избиратели. Мен това ме изважда от кожата ми", отбеляза депутатът. Според Пейков понякога, за да стигнеш до избирателите на "Възраждане", трябва да проявиш въображение. Аз се опитвам да проявявам въображение, добави депутатът. По думите му проблемът е, че "Възраждане" непрекъснато минавали границите и разчитали на това, че другите са възпитани. Той добави, че няма да се извини на "Възраждане".

 

Добавена на 29.03.2024 г. в 11:55 ч.