От Министерство на транспорта и съобщенията предлагат да отпаднат вътрешните изпити за придобиване на шофьорска книжка


От Министерство на транспорта и съобщенията предлагат да отпаднат вътрешните изпити за придобиване на шофьорска книжка

Отпада задължението за полагане на вътрешен теоретичен и практически изпит. Това предлагат от Министерство на транспорта и съобщенията (МТС) в промени в Наредба №37 и Наредба №38, регламентиращи условията и реда за обучението и изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство (МПС), публикувани в портала за обществени консултации на Министерския съвет.

Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучението и изпитите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, уточниха от пресцентъра на МТС.

От министерството добавиха, че голяма част от дейностите, свързани с обучението на водачите ще бъдат дигитализирани, включително учебните дневници и картони. Според ведомството по този начин от една страна значително ще се намали административната тежест за учебните центрове, а от друга – ще се повиши ефективността на контрола, осъществяван от служителите на агенцията.

Достъп до информационната система ще имат и кандидатите за водачи, като те ще могат да се информират по този начин за етапа на проведеното им обучение по теория и практика, както и за взетите часове и други, обясниха от ведомството.

Измененията предвиждат кандидатите за водачи да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключване на съответното обучение. При неуспешно полагане на изпита в посочения срок, кандидатът ще преминава ново обучение.

На 30 април т.г. служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков заяви, че ще бъде наложен таван на изпитите на кандидат-водачите. Според него, когато кандидатите се явяват безкрай, очевидно има проблем при подготовката, а не в изпитите.

Добавена на 11.06.2024 г. в 18:25 ч.