ПП- ДБ ще сезират Конституционния съд след обнародването на решението за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност


ПП- ДБ ще сезират Конституционния съд след обнародването на решението за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност

От "Продължаваме промяната – Демократична България" ще сезират Конституционния съд за гласуваното снощи решение от Народното събрание за гарантирането на финансовата стабилност и фискална ликвидност на България, след като бъде обнародвано в "Държавен вестник". Това обяви на брифинг в парламента депутатът от коалицията Васил Пандов. 

Вчера парламентът включи в дневния си ред и гласува проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България. Вносители на проекторешението са председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. 

Решението предвижда министърът на финансите незабавно да преустанови разходите по консолидираната финансова програма с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг – до назначаването на служебно правителство. 

Народното събрание няма право да се намесва в изпълнението на правомощията на другите власти, каза Пандов. По думите му това, което виждаме последните седмици, е „едно конституционно влакче на ужасите“. 

Погазването на конституционния ред и правовата държава очевидно са цена, която ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са готови да платят в името на предизборния популизъм, каза още той. 

Мартин Димитров от ПП-ДБ смята, че през последните седмици има много опасни популистки предложения от ГЕРБ за над 4 млрд. лв. Няма ги предвидени в бюджета, биха взривили дефицита и ни отдалечават от еврозоната, заяви той. За 17 години България не стана член на еврозоната. Те са готови да съсипят държавата , за да ударят министри, които не харесват. Това повeдение е абсолютно недопустимо, каза още Димитров. Оставяме България в отлично финансово състояние. В края на март има 400 млн бюджетен излишък, има 13 млрд. лв. Фискален резерв,каза Мартин Димитров.

Димитров коментира казуса с Мартин Божанов - Нотариуса и посочи като най-важния въпрос какви са връзките на политици с Божанов. Не мога да си представя, че тази схема е съществувала без замесени политици на най-високо ниво. Трябва забърканите политици да бъдат разкрити и да понесат отговорност, заяви той.

Отново ставаме свидетели как държавен бюджет, който вече е гласуван и е в рамките на това,което се изисква от нас за еврозоната, е саботирано, с очевидни наказателни, предизборни, антибългарски приоми, каза Даниел Лорер.

Нямаме информация, недоумяваме как тя е задържана, хем как не е задържана, отговори Лорер на въпрос за шефката на Агенция "Митници". Как може да е толкова време в КОНПИ, която е институция, която не може да задържа, очевидно има много процесуални въпроси, коментира той.

Добавена на 04.04.2024 г. в 13:35 ч.