България очаква Европейският съвет да отправи силно послание за дългосрочна подкрепа за Украйна, каза Иван Кондов на заседание на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС


България очаква Европейският съвет да отправи силно послание за дългосрочна подкрепа за Украйна, каза Иван Кондов на заседание на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС

Заместник-министърът на външните работи Иван Кондов представи България в редовното заседание днес на Съвет „Общи въпроси“ на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Европейските министри на държавите членки обмениха мнения със заместник министър-председателя на Молдова по европейските въпроси Кристина Герасимов, която информира за напредъка на страната в процеса на реформи във връзка с европейската интеграция.

Съвет „Общи въпроси“ обсъди процедурата във връзка с върховенството на закона в Полша по чл. 7 от Договора на ЕС. Полша представи подробна информация за постигнатия напредък по изпълнението на Плана за действие на страната в областта на върховенство на закона. На тази основа Европейската комисия информира за намерението си да оттегли мотивираното си предложение по чл. 7, тъй като вече не съществува ясен риск от сериозни нарушения на върховенството на закона в Полша, добавиха от МВнР.

ЕК ще продължи внимателно да следи напредъка на страната в рамките на Годишния диалог по върховенството на закона. 

„България силно вярва в диалога и конструктивното ангажиране на държавите членки, което да позволи да бъде даден надежден отговор на възникващи проблеми в сферата на върховенството на закона. България подкрепя намерението на Комисията да оттегли своето предложение по чл. 7 от Договора на ЕС срещу Полша“, изтъкна в изказване по темата заместник-министър Иван Кондов.

Съветът започна подготовката на предстоящото в края на месец юни редовно заседание на европейските лидери. 

Дневният ред на Европейския съвет включва темите: Украйна; сигурност и отбрана; конкурентоспособност с фокус върху Съюза на капиталовите пазари; външни отношения, Близък изток; и конституирането на европейските институции след изборите за Европейски парламент. 

По темата за Украйна се очаква да бъде поставен акцент върху отбранителната подкрепа за страната, използването на приходите от блокирани руски активи, резултатите от Срещата на върха за мир в Украйна, процеса на европейска интеграция на Украйна и подготовката на двустранна Среща на върха ЕС – Украйна. 

„България очаква Европейският съвет да отправи силно послание за дългосрочна подкрепа в този труден период за Украйна. Следва да се работи за формулиране на стратегия на ЕС за Черноморския регион, включително с оглед променената ситуация вследствие от руската агресия срещу Украйна“, каза Иван Кондов.

Той подчерта необходимостта ЕС да отправи силно послание към властите в Република Северна Македония да изпълняват стриктно поетите ангажименти и да предприемат без отлагане необходимите реформи, като най-важно условие за европейската интеграция на страната.

Европейските министри обсъдиха и усилията за противодействие на опитите за външна намеса в предстоящите европейски избори през юни 2024 г.

В рамките на посещението си в Брюксел Иван Кондов проведе двустранна среща с унгарския министър по европейските въпроси Януш Бока. Двамата дипломати обсъдиха програмата и приоритетите на предстоящото Унгарско председателство на Съвета на ЕС, което ще започне от 1 юли 2024 г. Иван Кондов запозна своя унгарски колега с българските позиции по актуалните теми от европейския дневен ред.

На 15 май т.г. Иван Кондов се срещна с посланика на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов в МВнР и заяви, че в интерес на българската страна е постигането на траен и устойчив мир в Южен Кавказ и в широкия Черноморски регион. 

Вчера заместник-министърът на външните работи изтъкна непоклатимата подкрепа на България за Украйна по време на 133-та сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа. 

Добавена на 21.05.2024 г. в 23:30 ч.