Неуместно е българското правителство да проявява колебание и непоследователност, заяви Румен Радев за резолюцията на ООН за Сребреница


Неуместно е българското правителство да проявява колебание и непоследователност, заяви Румен Радев за резолюцията на ООН за Сребреница

Неуместно е българското правителство да проявява колебание и непоследователност в случай, че ние сме съавтори на една позиция за резолюция на ООН и в тази връзка трябва да се установят всички факти и обстоятелства, коментира президентът Румен Радев пред журналисти по повод резолюцията на ООН за Сребреница и позицията на България. Но това няма да е прецедент, посочи държавният глава. Той участва в церемонията по награждаване на финалистите в конкурса по програмиране „CodeIT”. 

Вчера Народното събрание трябваше да има извънредно заседание, на което депутатите да изслушат служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с резолюцията на ООН, утвърждаваща Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г., но заседанието се провали заради липса на кворум. Искането за извънредно заседание беше от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията.

България отстояваше в мое лице на Съвета на ЕС една позиция по отношение на правата на нашите сънародници в Република Северна Македония, когато ние префокусирахме вниманието на ЕС именно към правата на човека и тяхното нарушаване. След това дойде друго правителство, което реши да заличи тази позиция, каза Радев.

По думите му България трябва да бъде ясна и последователна и да утвърждава демократичните ценностите и принципи в нашия регион. Категорично не е обсъждано, че се търси смяна на позицията на България, посочи още Румен Радев.

Добавена на 03.06.2024 г. в 16:40 ч.