Няма изменения в радиационната обстановка в България, както и в района на АЕЦ "Черна вода", коментираха от АЯР за БТА


Няма изменения в радиационната обстановка в България, както и в района на АЕЦ "Черна вода", коментираха от АЯР за БТА

Показанията на европейската платформа за обмен на радиационни данни EUROPED и тези на националната автоматизирана система за радиационен мониторинг BULRaMo не регистрират изменения в радиационната обстановка на територията на България, както и в района на АЕЦ "Черна вода". Това коментираха за БТА от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) във връзка с разпространена по-рано през деня информация за пожар в румънската атомна централа.

Потърсени от БТА, от Агенцията за ядрено регулиране отправиха запитване към румънския ядрен регулатор, откъдето потвърдиха, че в блок 2 на атомната електроцентрала е възникнал незначителен пожар в турбинна зала, който е овладян и не представлява заплаха за безопасността на ядреното съоръжение.

БТА припомня, че по-рано през деня беше съобщено, че в румънската АЕЦ "Черна вода" е възникнал пожар. Пламъците вече са потушени, съобщават от Генералния инспекторат за извънредни ситуации на страната. От инспектората уточняват, че инцидентът е бил малък и не е бил в близост до радиоактивни вещества, които биха застрашили жителите на района.

Служителите на централата са евакуирани, няма нанесени щети. Провежда се разследване, за да се установи причината за инцидента.

Атомната електроцентрала продължава да работи при нормална мощност.

Добавена на 11.06.2024 г. в 18:40 ч.