Анелия Маринова е първият български представител в ръководството на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз


Анелия Маринова е първият български представител в ръководството на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз

Първият български представител, който влиза в ръководството на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), е директорът на „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова. Тя беше избрана за заместник-председател на Управителния съвет на организацията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

По думите им EASA гарантира безопасността и опазването на околната среда в сектора на гражданската авиация в Европа. Една от целите на институцията е осъществяване на прехода към по-екологична авиация. Управителният съвет, в който вече участва и Маринова, отговаря за определянето на приоритетите на агенцията, съставянето на бюджета, осъществява надзора в лицензирането и подготвя изменения в регулаторната нормативна уредба. 

По думите на служебния министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изборът на първия български представител в най-влиятелната агенция за авиационна безопасност в Европа, е признание както за България, така и за професионализма на българската въздухоплавателна администрация. Гвоздейков изрази убеденост, че българската страна ще допринесе за развитието на въздухоплавателния сектор в Европа, който представлява повече от една четвърт от световната авиоиндустрия. 

През март от Министерството на транспорта и съобщенията информираха, че българският авиационен сектор е достигнал на 92% резултатите си от 2019 г. Главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова заяви тогава, че заедно с авиационния бранш се работи активно за развитието на този перспективен сектор, запазвайки нивата на безопасност. Тя посочи, че съвместно с индустрията се търсят варианти за облекчаване на условията за обучение на пилоти и авиационен персонал. 

Добавена на 07.06.2024 г. в 17:40 ч.