Изборите протекоха честно и прозрачно, каза служебният премиер Димитър Главчев


Изборите протекоха честно и прозрачно, каза служебният премиер Димитър Главчев

Изборите протекоха честно и прозрачно, каквато беше и основната задача на служебното правителство, каза служебният премиер Димитър Главчев пред медии в Берлин, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев отбеляза, че потвърждение за добрата организация има и от мисията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която бе в България, за да наблюдава изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Димитър Главчев изрази надежда скоро да има редовно правителство и стабилен парламент, които да изкарат своя пълен мандат. Подчерта, че това е въпрос на разговор между политическите сили в Народното събрание.

Седем партии влизат в парламента при обработени 100 % от протоколите, ГЕРБ-СДС води с 24,70 %, втори са ДПС със 17,07%, ПП-ДБ са с 14,33 %, сочат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК).

При обработени 100 % от протоколите в РИК за изборите за Европейски парламент ГЕРБ-СДС води с 23,54%, втори са ДПС с 14,66%, ПП-ДБ са с 14,44%, става ясно от данните на ЦИК.

Премиерът Димитър Главчев е в Берлин за участие в Конференцията за възстановяване на Украйна. Това е третият форум, след като домакини преди това са били Лугано и Лондон, а предстои да се проведе конференция и в Италия. „Всички ние искаме да покажем подкрепата си за Украйна във всякакъв аспект, всяка една от страните – в размера, в който може“, изтъкна министър-председателят преди началото на събитието.

 

Добавена на 11.06.2024 г. в 15:45 ч.