Има неизползван потенциал за сътрудничество между България и Китай, изтъкнаха вицепрезидентът Илияна Йотова и китайският посланик Дай Цинли


Има неизползван потенциал за сътрудничество между България и Китай, изтъкнаха вицепрезидентът Илияна Йотова и китайският посланик Дай Цинли

Засилване на двустранните отношения между България и Китай в редица области от взаимен интерес обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и новият китайски посланик Дай Цинли. Това съобщиха от прессекретариата на президента. През 2024 г. България и Китай отбелязват 75 години от установяване на дипломатически отношения.

Вицепрезидентът и китайският посланик изтъкнаха, че има неизползван потенциал за сътрудничество и приетата през 2019 г. от президентите Румен Радев и Си Дзинпин декларация за стратегическо партньорство между България и Китай е добра основа за задълбочаване на двустранното сътрудничество чрез реализацията на конкретни проекти в бъдеще. На срещата бяха обсъдени възможностите за повече съвместни партньорства в рамките на инициативата „Един пояс – един път“, както и във формата „14+1“. България е сред първите страни, присъединили се към „Един пояс – един път“.

Посланик Дай Цинли изрази надежда за сформирането на стабилно правителство в България след предстоящите избори, което да допринесе за създаването на благоприятна среда и предвидимост за бизнеса у нас. Вицепрезидентът и китайският посланик обсъдиха и започналите преговори за директни полети от България до Китай, което ще стимулира туризма и бизнеса.

В областта на образованието и културата беше подчертана активната дейност на Института „Конфуций“ и на Китайския културен център. В 18 Средно училище „Уилям Гладстон“ има паралелка с изучаване на китайски език. Вицепрезидентът и китайският посланик откроиха значимостта на проекта за създаване на високотехнологичен център в София.

Тема на срещата на „Дондуков“ 2 беше и войната в Украйна, необходимостта от мирно разрешаване на конфликта и очакванията в тази насока. „Недопустимо е вече две години да се говори повече за оръжия, отколкото за мир“, посочи Йотова, цитирана в прессъобщението.

Копия на акредитивните писма на новоназначения посланик на Китайската народна република в България Дай Цинли бяха приети на 17 май от заместник-министъра на външните работи Невяна Митева, съобщиха тогава от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си. 

Добавена на 05.06.2024 г. в 19:05 ч.