Рисковете за сигурността в Черноморския регион обсъдиха министър Атанас Запрянов и заместник-министърът на националната отбрана на Турция Билал Дурдалъ


Рисковете за сигурността в Черноморския регион обсъдиха министър Атанас Запрянов и заместник-министърът на националната отбрана на Турция Билал Дурдалъ

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов се срещна днес със заместник-министъра на националната отбрана на Турция Билал Дурдалъ. Това съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Двамата отбелязаха отличното сътрудничество в сферата на отбраната. Във фокуса на разговорите бяха рисковете за сигурността в Черноморския регион. Специално внимание беше отделено на създаването на противоминната група от трите черноморски съюзнически държави - България, Турция и Румъния. Подчертани бяха бързите темпове, с които групата беше сформирана и структурирана. Отбелязан беше и подписаният в началото на тази година в Анкара „Меморандум за презгранични операции по охрана на въздушното пространство“, информират от МО.

Сред темите на разговорите бяха и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната и по-конкретно - възможностите за индустриално сътрудничество и проектите за модернизация на Българската армия. Акцент беше поставен и върху перспективите за взаимодействие в сферата на военното образование и обучение. 

По време на срещата министър Запрянов приветства  с „добре дошъл“ новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Турция в България Мехмет Уянък. 

Заместник-министърът на националната отбрана на Турция Билал Дурдалъ подчерта, че България е много важен съюзник, съсед и приятел. Той отбеляза, че високо оценява подкрепата, която страната ни оказа за създаването на противоминната група от трите черноморски съюзнически държави, като изказа надежда, че тази инициатива ще помогне за намаляване на напрежението в Черноморския регион.

Сътрудничеството за укрепване на евроатлантическото единство и засилването на сдържащия и отбранителен потенциал на алианса бяха други акценти на срещата. Като добри съседи и съюзници в НАТО двете страни изказаха надежда, че положителните тенденции в двустранните отношения ще продължат и занапред, посочват от МО.

В срещата участваха и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, изпълняващият длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ полковник Любомир Монов, началникът на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“ Даниела Григорова, военният аташе на Турция в България подполковник Мурат Паяс, представители на турската отбранителна промишленост, допълват от министерството. 

БТА припомня, че координационна среща на работната група на Противоминната военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) се състоя в Анкара. Това съобщи турското министерство на националната отбрана в акаунта си в социалната мрежа Екс. От министерството поясниха, че е проведена координационна среща с военнослужещи на военноморските сили на България, Румъния и Турция. 

Добавена на 07.06.2024 г. в 20:05 ч.