Държавата продължи да работи с нормални темпове, независимо от рязко усложнената и вече предизборна обстановка, заяви премиерът в оставка


Държавата продължи да работи с нормални темпове, независимо от рязко усложнената и вече предизборна обстановка, заяви премиерът в оставка

Държавата продължи да работи с нормални темпове, независимо от рязко усложнената и вече предизборна обстановка. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

"Преди да преминем към последното заседание на това редовно правителство, искам да благодаря на всички министри и техните екипи, че в този извънреден десети месец успяха да запазят темпото и да вземем тези важни решения, от които имат нужда гражданите и бизнесът", каза Денков. 

"Ще изброя част от резултатите ни в този допълнителен десети месец. Вече пътуваме свободно по въздух и вода в Шенгенското пространство. При политическа стабилизация, ще има решение за сухопътните граници до края на годината", посочи още той.

Министър-председателят в оставка припомни, че новият проект на Закона за съдебната власт вече е на етап обществено обсъждане. „Благодаря на екипа на Министерството на правосъдието. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт, така че хората да почувстват справедливостта в живота си, отбеляза Денков. 

„Пациентите вече могат да получат безплатно лекарството на най-ниската цена от всяка една от 50-те групи за сърдечно-съдови заболявания. Останалите лекарства се доплащат значително по-малко, отколкото досега. Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписа 642 споразумения със 162 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти на обща стойност над 1,7 млрд. лева“, изброи още Денков. 

Той допълни, че над 46 хил. малки и средни земеделски стопани са получили 156 млн. лева по схемата за преразпределително подпомагане за кампания през 2023 г., което по думите му е с 50% повече от кампанията през 2022 г. 

„Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в град Тараклия, след като подписахме споразумение с правителството на Молдова. За първи път имаме поделение на българско висше училище сред историческата ни общност в Молдова. Министерството на младежта и спорта успешно реализира програмата за спортна инфраструктура, подписа договори за близо 10 млн. лева за над 20 обекта“, изброи още Николай Денков. 

Той отчете също одобрен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство, както и отпуснати 3,5 млн. лева за доизграждане на храм „Св. първомъченик и архидякон Стефан“ в Южния парк в София. 

„По-рано подпомогнахме българските общности в чужбина, като отпуснахме два млн. лева за православни храмове в Щутгарт и Лондон. Днес ще гласуваме още 450 хил. лева за три храма в София и Севлиево. Работата продължава, ще направим плавен преход към следващото правителство“, каза Денков. 

Добавена на 03.04.2024 г. в 11:05 ч.