СО има готовност да унищожи неизползваните остатъци от ролки хартия от местния вот, но иска съдействие от МВР и съда, защото изборните книжа са доказателство по дело за кмет на София


СО има готовност да унищожи неизползваните остатъци от ролки хартия от местния вот, но иска съдействие от МВР и съда, защото изборните книжа са доказателство по дело за кмет на София

Столична община (СО) има пълна готовност да изпълни указанията от писмо на Централната избирателна комисия (ЦИК) за унищожаване на неизползваните остатъци от ролки хартия за машинно гласуване. Те са част от изборните книжа от местните избори през ноември и се намират в защитените запечатани помещения, се казва в позиция на Столичната община, изпратена до медиите.

От СО посочват, че очакват съдействието на МВР и санкцията на Административен съд София-град (АССГ), тъй като делото срещу решението на ОИК за избор на кмет на София все още не е приключило, а изборните книжа са част от доказателствата по него.

За да гарантира сигурното провеждане на изборите и същевременно да спази всички законови разпоредби, СО се обърна към Административен съд – София за становище по писмото от ЦИК с указания за влизане в помещения, където се съхраняват посочените изборни книжа, добавиха от СО.

От СО са изпратили и писмо до МВР с молба за осигуряване на денонощна  охрана на запечатаните помещения, където се съхраняват изборните книжа и бюлетини от последните местни избори в София във връзка с указанията за влизане в помещенията и отстраняване на неизползваните книжа и ролки хартия за машини. 

Според тях това е необходимо, за да се избегнат опорочаване на доказателства по висящ процес относно избора на кмет на СО. Охраната следва да остане до обявяване от ЦИК на получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, добавиха от СО.

За избягване на съмнение, съгласно решение на ЦИК от март 2023 г., определящо реда за достъп до запечатани помещения в неупоменатите в него случаи, също е необходимо нарочно решение на ЦИК, каквото в момента липсва, обясниха от СО. 

Без разпореждане на АССГ относно достъпа, подобно неразрешено по установения ред влизане може да се отрази негативно на нормалното протичане на висящия пред същия съд съдебен процес поради откриването на възможност за твърдения за компрометиране на доказателства по него, респективно за постановяването на законосъобразно решение, се посочва в становището.

Вчера пред журналисти в парламента Тошко Йорданов, председател на ПГ "Има такъв народ", съобщи, че ИТН сезираха ЦИК във връзка с отказа на кмета на София Васил Терзиев да изпълни разпореждане за унищожаване на останалите ролки с хартия за машинно гласуване от местните избори през 2023 г. Той добави, че ЦИК са научили от "Има такъв народ" за писмото с отказа на Васил Терзиев да изпълни разпореждането на изборната администрация, дадено още на 20 май и със срок за изпълнение 27 май тази година.

Добавена на 07.06.2024 г. в 12:25 ч.