Отпуски на четирима членове на Съдийската колегия на ВСС провалиха приемането на доклад по случая с Мартин Божанов


Отпуски на четирима членове на Съдийската колегия на ВСС провалиха приемането на доклад по случая с Мартин Божанов

Отпуски на четирима членове на Съдийската колегия на ВСС провалиха приемането на доклад по случая с Мартин Божанов. Заради липсата на кворум кадровият орган днес не успя да заседава.

В дневния ред бе заложено разглеждането на доклад за дейността на временната комисия, създадена за установяване на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов. На днешното заседание трябваше да бъде гласувано и искането за удължаване на срока на дейността на комисията до 30 септември 2024 г.

Следващ опит да разгледа доклада Съдийската колегия ще направи след седмица.

Комисията е взела решение да покани за изслушване на 19 юни Веселин Денков. Също така е приела за сведение доклад от Цветинка Пашкунова - член на Съдийската колегия, относно извършено проучване на материалите по прокурорски преписки на Софийската районна прокуратура във връзка с Божанов.

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. Стана известно и че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на ВСС също започнаха да се занимават с казуса и с евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов, като създадоха нарочни комисии.

Добавена на 04.06.2024 г. в 12:15 ч.