Националният съвет на хората с увреждания в България разработва стратегически план с инициативи за формулиране на препоръки към институциите


Националният съвет на хората с увреждания в България разработва стратегически план с инициативи за формулиране на препоръки към институциите

Националният съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) разработва стратегически план за провеждането на инициативи, в резултат на които да се формулират предложения и препоръки към ресорната парламентарната комисия, социалното министерство и други специализирани институции. Това заяви на пресконференция Елеонора Негулова, експерт към неправителствената организация. От НСХУБ обявиха приключването на проекта „Възход“, по който са реализирани застъпнически обучения, такива за независим живот, за дискриминация, работа с медии и др. В тях са се включили около 50 човека с увреждания. Проведени са били и срещи с представители на държавните институции, сред които Агенцията на хората с увреждания (АХУ) и Комисията за защита от дискриминацията.

В работните срещи стигнахме до извода, че са необходими нови усилия за решаване на проблемите, особено след конституирането на новия парламент и новото правителство, каза Негулова. Хората с увреждания дадоха обратна връзка за това как си представят решенията на техните проблеми, добави тя. По думите ѝ едно от предложенията е във връзка с предвиденото осигуряване на ресурс от над 900 млн. лв. през следващите години за деинституционализация и подобряване на социалните услуги по различни източници като Националния план за възстановяване и устойчивост, Програмата за развитие на човешките ресурси, и Програмата „Региони в растеж“. Много голяма част от тези средства са насочени към изграждането на инфраструктура и предложението на представителите на Съюза на слепите беше за промяна в Закона за обществените поръчки, така че да бъдат мотивирани строителите първите етажи от сградите да бъдат адаптирани за хората с увреждания, уточни експертът. И добави, че по този начин ще се подпомогне интеграцията на хората с увреждания. От НСХУБ напомниха, че един от големите проблеми е липсата на адаптирана градска среда. В здравеопазването също са нужни промени, които да подобрят състоянието на хората с увреждания, считат от организацията.

Според преброяването на населението от 2021 г. хората с увреждания са 654 547 или близо 10% от обществото, от които 3,5% са деца, информира Елка Тодорова, председател на НСХУБ и на Националната федерация на работодателите на инвалиди. Със степен на увреждане над 50% са 578 517 човека, от които 19 907 са под 16-годишна възраст, съобщи тя. По думите ѝ има тенденция броят на хората с увреждания да се увеличава.

От НСХУБ приканиха българските кандидати за членове на Европейския парламент (ЕП) да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа. Документът включва поредица от предложения, за да се гарантира, че правата на тази група от обществото ще се разглеждат по време на следващия мандат на ЕП.

Добавена на 06.06.2024 г. в 14:00 ч.