Писането, издаването на енциклопедия "Тракия" е изключително родолюбиво дело, каза вицепрезидентът Илияна Йотова


Писането, издаването на енциклопедия "Тракия" е изключително родолюбиво дело, каза вицепрезидентът Илияна Йотова

Писането, издаването на енциклопедия "Тракия" е изключително родолюбиво дело, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си при представянето на втория том на енциклопедията "Тракия" - "Етнография, фолклор и езикови особености на тракийските българи" в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Писането на енциклопедия "Тракия" е още едно доказателство за старата максима, че събраното познание провокира и ражда още по-голямо познание. И действително в нея са събрани не само история, но и много допълнителни сведения за това какво представлява тази част от българския народ, тази част от българската народност, подчерта вицепрезидентът. 

И, когато човек отгръща страниците на енциклопедиите, на томовете, иска да научава все повече и повече, и да търси още повече по пътя на познанието - съдържание, информация за тази невероятна култура, душевност, бит, религия, традиции, обичаи, носии, каза Илияна Йотова за двата тома на изданието. 

Писането, издаването на тази енциклопедия "Тракия" е изключително родолюбиво дело. Това е един отговор на дълга, който имаме всички ние към тракийците, към това, че те още не са получили справедливост, към това, че в учебниците почти нищо не се пише за събитието от 1913 г., каза Йотова. 

"Когато говорим за памет, може би си заслужава този натиск да започне още от училище, защото в учебниците на децата, по начин, по който те могат да разберат тези събития и тази история, тази памет трябва да съществува. За съжаление, тази работа не сме я свършили", заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова каза в словото си, че енциклопедията "Тракия" е интересна по няколко причини и отбеляза, че участвайки в тракийските събори, винаги се е питала защо тракийците така тачат Спасовден. Това е един празник от нашия календар и народен, и религиозен, който, като че ли не е от онези празници, които всеки един от нас знае, или по някакъв начин отбелязва семейно, или като родова памет. Точно тази енциклопедия дава най-точния отговор, защото образът на Възнесението, на спасението, това е всъщност еманацията на тракийската душа. Желанието, мечтата, надеждата за спасение, която ги кара всичко да оставят, да тръгнат да бягат и да дойдат на българска територия. Това е надеждата и мечтата за своята държава, при своя народ, при своите фамилии, при своите деца и при своите родители. За съжаление, малцина успяват да го направят, каза вицепрезидентът. 

По думите й точно в тази енциклопедия може да се научи и за една особена част от българската народност - помашкото население. 

Илияна Йотова каза, че "иска да пожелае на енциклопедията да бъде онази книга, която да разказва не само за тракийците, а да разказва и за България". Чрез тази енциклопедия очаквам за тракийците да се говори, да има любопитство сред децата и да има натиск върху тези, които трябва да вземат решение този учебен материал да влезе в средното образование. Да има повече познание за тракийците и за това, което те носят на всички нас и което са оставили, като частица от себе си, пожела вицепрезидентът в словото си.  

Съюзът на тракийските дружества в България издават тома съвместно с Тракийския научен институт.

Автори на книгата са изследователите доц. д-р Валентина Ганева-Райчева, д-р Ваня Иванова, доц. д-р Ваня Стоянова, доц. д-р Георги Митринов, доц. д-р Наталия Рашкова и Стоян Райчевски.

Редакционната колегия включва акад. Георги Марков, проф. Васил Проданов, чл. кор. Иван Гранитски, проф. Георги Михов, проф. Стати Статев, проф. д-р Иван Маразов, доц. Геновева Михова. 

Добавена на 29.05.2024 г. в 23:30 ч.