Има отговор от МВР, който е в секретното деловодство на НС, дали Мартин Божанов е бил сътрудник на полицията, каза Никола Минчев


Има отговор от МВР, който е в секретното деловодство на НС, дали Мартин Божанов е бил сътрудник на полицията, каза Никола Минчев

Изискана е информация от МВР дали Мартин Божанов е бил сътрудник на полицията, има отговор в секретното деловодство, той представлява класифицирана информация, посочи Никола Минчев, председател на временната парламентарна комисия за изясняване на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. Той добави, че народните представители могат да се запознаят с информацията в отговора.

На днешното заседание на комисията стана известно, че нито един от поканените за изслушване ще присъства. Никола Минчев съобщи, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и бившите главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев са отклонили поканата.

Насила не можем да докараме никой от поканените да присъства, добави Минчев. 

БТА припомня, че Мартин Божанов, с прякор Нотариуса, беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет също започнаха да работят по казуса и евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов.

Добавена на 02.04.2024 г. в 15:10 ч.