С ябълка срещу цигара и измерване на жизнените показатели кампания в София насърчава към живот без тютюнев дим


С ябълка срещу цигара и измерване на жизнените показатели кампания в София насърчава към живот без тютюнев дим

С ябълка срещу цигара и измерване на жизнените показатели кампания в София насърчава към живот без тютюнев дим. Акцията на Столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) е по повод Световния ден без тютюнопушене - 31 май. Провежда се на английската поляна в Южния парк в София и ще продължи до 15:30 ч. днес. 

Експерти измерват всички жизнени показатели и количеството на въглеродния оксид в издишания въздух на желаещите. Сред тях беше и заместник-министърът на здравеопазването Добромира Карева, която подкрепи инициативата. 

Гражданите могат да научат повече за стъпките за отказване от тютюнопушене. При процеса на отказване ще е от полза да уведомим приятели и близки, които да ни подкрепят, се посочва в информационна брошура. Желанието да запалите цигара трае едва 6 минути, така че ако усетите такъв подтик, опитайте се да отвлечете вниманието си с нещо интересно, съветват специалисти. Промяна на режима на хранене, повишаване на физическата активност и позитивно мислене са сред съветите за отказване от вредния навик. 

Позитивите от спирането на цигарите са - нормализиране нивото на въглеродния оксид в кръвта, повишаване съдържанието на кислород и подобрение в капацитета на белия дроб. В първите два дни след прекратяването на тютюнопушенето се подобряват обонянието и вкуса. В периода между втората и 12-ата седмица кръвообращението се подобрява, а след три месеца намаляват кашлицата, хриповете и затрудненото дишане. До девет месеца след спирането на цигарите работата на белите дробове се подобрява с около 10%. След пет години от отказването рискът от сърдечен инфаркт е два пъти по-малък в сравнение с този на пушачите, а в десетгодишен период този риск доближава процента при човек, който никога не е употребявал тютюневи изделия, обясняват експерти. 

В инициативата се включиха и доброволци от Българския Червен кръст (БЧК). Те представиха основните стъпки при оказване на първа долекарска помощ и раздадоха балони на присъстващите. На мястото има и пункт за безплатно и анонимно изследване на ХИВ/СПИН. Консултациите са част от Националната АНТИСПИН кампания.

 

Добавена на 31.05.2024 г. в 23:55 ч.