Ядрената енергетика остава основен приоритет за България, посочи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов


Ядрената енергетика остава основен приоритет за България, посочи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов

Ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само за настоящото, но и за всички бъдещи правителства, каза днес служебният министър на енергетиката Владимир Малинов преди началото на международната конференция "Булатом", която се провежда в комплекс "Ривиера" край Варна.

Диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е факт и всички 43 касети са заредени, допълни Малинов. Той уточни, че се очаква през следващата седмица плановият му годишен ремонт да приключи и реакторът да бъде пуснат в електроенергийната система.

Усилено се работи и по проекта за 7-и и 8-и блок на централата, допълни министърът. Той уточни, че вече има твърд ангажимент от банка, която ще осигури финансирането, както и от двете компании, които ще изпълняват проекта. Правителството следва плътно пътната карта, одобрена от НС, подчерта Малинов и допълни, че проектът за двата блока е важен не само за България и за региона, но и за цяла Европа. "Винаги съм настоявал за силно участие на български фирми и експерти в реализацията на проекта, така че 30-40 процента от разходите, които ще бъдат направени за реализацията на 7-и и 8-и блок, да останат у нас", каза още министърът.

За ситуацията в Маришкия басейн той коментира, че днес в късния следобед ще има среща с ръководствата на синдикалните организации, както и с мениджмънта на компаниите. По думите му той ще обяви предвидените мерки, чрез които да се постигне предвидимост и устойчивост на този бизнес, който е ключов за енергийната сигурност на държавата.

Има решение на Народното събрание за развитието на минното дело, припомни Малинов. И уточни, че е поет ангажимент да бъдат осигурени 1 милиард лева в рамките на 4 години за процеса по рекултивация и устойчивата работа на мините. Това безспорно ще се отрази и на работата на операторите на централите, посочи още министърът. Той подчерта, че една от основните цели е да бъдат запазени хората и тяхната експертиза, включително в периода на енергийния преход, тъй като квалифицираните кадри с образование и знания са капитал.

За цената на тока Малинов посочи, че енергийният регулатор вече е обявил какво се предвижда като увеличение. С това, което извършихме като правителство, да покрием дефицита, натрупан във фонд "Сигурност" на електроенергийната система, плюс осигуряването работата и на централата в Маришкия басейн, повишението е дори значително под годишната инфлация за страната за предходните 12 месеца, каза Миланов.

Добавена на 05.06.2024 г. в 11:30 ч.