С различни прояви в София се отбелязва 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България


С различни прояви в София се отбелязва 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

С различни прояви в София ще бъде отбелязан 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина от 11:30 часа ще се проведе тържествена церемония по случай 148-годишнината от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България, съобщиха от Столичната община. Церемонията е част от Календара на културните събития на общината.

Пред паметника на Васил Левски на бул. „Васил Левски" от 11:00 ч. до 12:30 ч ще се проведе за поредна година ритуално четене "В Пантеона на свободата", в което ученици от столични училища ще четат поезията на Ботев. 

По повод Деня на Ботев и на международния ден на велосипеда, в 11:00 ч. пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ екологично сдружение „За Земята", заедно със Сдружение „Велоеволюция" и Sofenhagen организират велошествие, с цел да покажат, че по улиците на София има място за всички.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, за първи път е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив, сочи справка на отдел Справочна в БТА. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.

Добавена на 02.06.2024 г. в 10:05 ч.