Служебният министър на образованието посети и отличи с плакет на МОН най-голямото училище в Поморие


Служебният министър на образованието посети и отличи с плакет на МОН най-голямото училище в Поморие

Училищата днес трябва да се стремят не просто към високи резултати на учениците си, но и към развитие на таланта им и формирането им като пълноценни личности. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща с училищния екип и с директора на Средното училище (СУ) "Иван Вазов" в Поморие, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Министър Цоков отличи образователната институция с плакет на МОН за множеството активности, които реализира, а в срещата участваха също кметът на общината Иван Алексиев и началникът на Регионалното управление на образованието в Бургас Петя Петрова.

"Разнородните дейности, които реализирате, показват, че активно работите с учениците и ги развивате като личности", подчерта проф. Цоков. Той насърчи училището да кандидатства пред МОН и да получи статут на иновативно. "Това ще ви даде възможност да обменяте опит и добри практики с училища от цялата страна, и да бъдете още по-успешни", обясни министърът.

Директорът на училището Петя Казакова представи една от последните инициативи на училището - конкурс "Монополи Поморие", който провокира съзидателното мислене на учениците с изискване монополи картата да включва стратегически обекти, илюстриращи инфраструктурата на града. Следващата стъпка е организиране на училищен турнир "Монополи Поморие", в който учениците ще се забавляват и учат едновременно, като развиват и прилагат придобитите знания по предприемачество. В училището работят активно и по програмите на МОН, и развиват редица клубове по интереси.

В Средното училище "Иван Вазов" в Поморие се обучават 730 ученици и се предлагат профили по предприемачество и чужди езици. От тази година предстои да започне и профилирано обучение по електронна търговия. Традиционно училището има и високи резултати на националните външни оценявания.

"СУ "Иван Вазов" е достоен продължител на вековната просветна традиция в град Поморие. Учебната ни институция официално датира през първите години след Втората световна война. Същевременно, екипът ни ревностно отстоява принципите и идеите, заложени още през възродителната епоха на българското образование в региона. Съзнавайки значимостта на нашия район, като средище на античното просвещение, византийската аристокрация и дейността на местната митрополия, ние вярваме, че из коридорите на училището ни все още витае този позабравен, но все още жив дух на извечния стремеж към знанието", се казва в информация от ръководството на училището, публикувана в неговия сайт.

В нея се припомня, че всичко започва през 1948 г., когато за първи път в Поморие се появява училище с патрон Иван Вазов. Тогава е издигната сегашната сграда, в която се обучават началните класове.

"Десет години по-късно училището ни придобива политехническо направление, като към него действа и специална вечерна гимназия. Така, през 1997 г. е въведено обучение по религии, а през 2001 г. - профилирано компютърно обучение", информират от училището. 

Добавена на 03.06.2024 г. в 18:30 ч.