Калин Стоянов: В МВР са получени 388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите


Калин Стоянов: В МВР са получени 388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите

До момента в структурите на Министерството на вътрешните работи (МВР) са получени 388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 97 досъдебни производства. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във Фейсбук.

Днес е ден за размисъл преди изборите „две в едно“ утре за Народно събрание и за Европейски парламент. Съгласно Изборния кодекс от полунощ (00:00 ч.) на 8 юни до приключването на изборния ден в 20:00 ч. на 9 юни се забранява предизборната агитация.

На организирана в Министерството на транспорта и съобщенията среща Стоянов е запознал представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа с мерките, предприети от МВР, за обезпечаване на обществения ред и сигурността при произвеждането на изборите за Народно събрание и членове на Европейския парламент, както и с дейностите по противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.

Продължава ефективното взаимодействие с Централната избирателна комисия, районните избирателни комисии, общинските и областните администрации, като се поддържа ежедневен контакт на всички нива за безпроблемното протичане на изборния ден, посочи Стоянов в своето изказване.

Чрез интерактивната географска карта, която въведохме за първи път миналата година, в реално време контролираме постъпилите сигнали. Това дава възможност да вземаме необходимите решения за пренасочване на сили и по този начин да избегнем ситуации, при които може да има купуване на гласове. Сформираното Национално междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС, както и създаденият във вътрешното министерство Оперативен щаб, продължават активно своята дейност за гарантиране честността на вота, добави министърът.

От началото на предизборната кампания до 14:00 ч. днес са образувани общо 359 преписки и 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите, информира прокуратурата във връзка с изборите за Народно събрание и Европейски парламент. 

Добавена на 08.06.2024 г. в 20:50 ч.