От групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет твърдят за конфликт на интереси и семейни връзки при сключени договори от общината


От групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет твърдят за конфликт на интереси и семейни връзки при сключени договори от общината

Столичната община е сключила директен договор с фирма на съпругата на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Александър Цеков, която е направила независим одит на общината. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) Антон Хекимян на брифинг в Столичната община.

Хекимян посочи още, че от групата на ГЕРБ-СДС в СОС имат данни и за още една съпруга, с която са сключени два директни договора, отново свързани с "Продължаваме Промяната". "На 17 май 2024 кметът по финанси Иван Василев и Адриана Попова сключват два договора с предмет за подпечатване на предизборни книжа и материали - един договор за парламентарните избори и един - за европейските избори", каза Хекимян. По думите му фирмата, с която са сключени договори, е на кмета на район “Слатина” Георги Илиев и неговата съпруга.

Хекимян посочи, че стойността на сделките е над 30 хил. лева. Общинският съветник от ГЕРБ-СДС посочи, че очакват отговори от кмета на София Васил Терзиев, както и от зам.-кмета Иван Василев. 

Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в СОС Прошко Прошков администрацията на кмета на София доказва, че тяхната група е подкрепила бюджета на София, но не виждат нито едно изпълнение на администрацията по проектиране, възлагане и изпълнение на какъвто и да е проект. Прошков посочи, че опасенията им са, че София е на прага на безпрецедентно неизпълнение на инвестиционната програма. Не само, че не се изготвят нови проекти, но и не се изпълнят такива, които работят, добави Прошков.  

Той допълни, че от групата на ГЕРБ-СДС в СОС чакат доклада от двете фирми, които са направили одита за обществените поръчки. По думите на Прошков частноправни субекти не е редно да дават оценки по целесъобразност, това може да го каже само правен орган.

Добавена на 06.06.2024 г. в 13:25 ч.