Подуправителят на БНБ Радослав Миленков пристигна на „Дондуков 2“ за среща с президента Румен Радев


Подуправителят на БНБ Радослав Миленков пристигна на „Дондуков 2“ за среща с президента Румен Радев

Подуправителят на БНБ (Българската народна банка) Радослав Миленков пристигна на „Дондуков 2“ за среща с президента Румен Радев относно процедурата за назначаване на служебен министър-председател.

Вчера управителят на БНБ ясно очерта как се позиционира БНБ в националната и международна рамка, заяви Миленков пред журналисти. В този контекст искам да ви напомня, че съм член на Надзорния съвет на Европейската централна банка, отбеляза той. Разговорът с президента ще си остане между нас, ако той прецени ще ви информира, отговори Миленков на медиите. Той каза още, че разликата между политиката и банкерите е доста сериозна.

Държавният глава Румен Радев продължава втори ден срещите си с посочените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията във връзка с процедурата за назначаване на служебен министър-председател. Вчера Радев се срещна с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев, председателя на Сметната палата Димитър Главчев, а днес с омбудсмана Диана Ковачева и с подуправителя на БНБ Петър Чобанов.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Добавена на 29.03.2024 г. в 14:50 ч.