Не съм оптимист, че ще има правителство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова


Не съм оптимист, че ще има правителство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова

Не съм оптимист, че ще има правителство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, след като гласува в Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов". Тя избра да гласува с машина.

„Не съм оптимист, категорично. Особено при поведението на партийните лидери днес в изборния ден, на тези, които до вчера управляваха, но се надявам, че днес емоциите са високи, на висок градус, и разумът ще победи“, заяви Йотова.

„Моята надежда е, че поне за един определен период от време напред няма да бъдем отново в същата класна стая“, каза вицепрезидентът. По думите ѝ правото на избор е едно от най-големите човешки права. Надявам се, че с моя глас няма да има повече унизителни за българските граждани сглобки като начин на управление, посочи тя. Гласувах с надеждата за различен тип управление на България, в който има ясни взаимоотношения между политическите партии с ясна програма какво трябва да се прави следващите месеци в България, защото има много работа, коментира още Йотова.

Нека да не бъдем толкова черногледи, още не е завършил изборният ден надявам се, че няма да се повторят предишните случаи, отговори Йотова на въпрос готова ли е президентската институция да продължи с процедурата, ако се стигне до нови предсрочни избори.

Нека не забравяме, че днес гласуваме и за Европейски парламент (ЕП). Гласувах за хора, които са добре подготвени, които знаят след 17 години какъв е българският интерес. Хора, които ще могат наистина да бъдат коректив на Европейската комисия, а няма да отидат в ЕП, за да натискат бутона безпрекословно в съгласие с всичко. Хора, които искат Европа да върне лидерските си позиции, обясни Илияна Йотова.

Много бяха сигналите за търговия с влияние и купуване на гласове. Има нещо незавършено – така и не разбрахме в полза на коя партия е имало опити за купуване на гласове и как това, евентуално, ще повлияе на преговорите и на крайните резултати, коментира още вицепрезидентът. С мен не е разговарял, каза тя на въпрос дали служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов говори с президентската институция. 

До момента в структурите на Министерството на вътрешните работи са получени 388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 97 досъдебни производства, съобщи вчера Стоянов.

Добавена на 09.06.2024 г. в 12:20 ч.