Надявам се с европейския законодателен акт да се намалят рисковете, които носи изкуственият интелект, посочи евродепутатът Петър Витанов


Надявам се с европейския законодателен акт да се намалят рисковете, които носи изкуственият интелект, посочи евродепутатът Петър Витанов

Нямаме глобален закон за изкуствения интелект. Надявам се поне в Европа правилата, които сме измислили и приели в Акта за изкуствения интелект да намалят рисковете, които той носи със себе си. Това каза Петър Витанов, член на Европейския парламент от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д), на дискусия на тема: „Дигитална демокрация: Европейската регулация на изкуствения интелект и основните права“, която се проведе днес в Дома на Европа. Събитието е организирано от Бюрото на Европейския парламент в България и Българския център за нестопанско право.

В първия панел на събитието бяха засегнати различни аспекти от Европейският акт за изкуствен интелект. Втората част на събитието продължи с дискусия за европейските избори и бъдещето на Европа в контекста на изкуствения интелект. 

Европа се намира на кръстопът, устойчивото управление е важно, посочи Витанов. България трябва да изпрати в Европейския парламент хора, които са заинтересовани от материята, защото всички закони, които се приемат под една или друга форма, минават на национално законодателство. От петгодишния си опит мога да кажа, че резултатът няма как да не е добър, ако в синхрон върви работата между българското постоянно представителство, различните политически семейства, които представляваме, и работата с държавата, добави още той.

Във връзка с изкуствения интелект и какви рискове крие той за правото на изразяване и информация по време на избори Витанов коментира, че още преди 10 години е имало опити за въздействие върху изборните резултати. Според мен има голяма опасност от още по-голямо подвеждане, смята той. 

Ние успяхме да завършим целия законодателен цикъл и разпоредбите влизат в сила. Може да има промени, но ние се опитахме да направим модела устойчив, обясни Витанов. Опитали сме се да включим големите технологични гиганти в една система, която предполага повече изисквания към тях, добави той.

В Европейския съюз актът за изкуствен интелект не е самостоятелен акт - има нормативна база, която го обгражда, посочи Стефан Ангелов от "Програма Достъп до информация".  Актът за изкуствен интелект не е единственият нормативен акт, който ще регулира въпросите с общото пространство, допълни още той.

Положителна страна на регламента е, че са засегнати моделите с общо предназначение, смята Ангелов.

На сегашните избори няма да видим действието на този регламент, отбеляза още той.

Пътят към това да омаскарим една тема и да я направим обект на дезинформация е да говорим много общо с генерализации, а аз се опасявам, че една от тези теми ще стане тази за изкуствения интелект, каза Ралица Ковачева, главен редактор на Factcheck.bg

Това, което мен ме тревожи, не са възможностите на изкуствения интелект да възпроизвежда съдържание. Това, което ме плаши, е комбинация на възможностите на изкуствения интелект и алгоритмите на социалните мрежи, обясни Ковачева. 

Най-доброто ни оръжие срещу дезинформацията са знанията, фактите и възможността да преценим с разума си, дори и да не знаем конкретно нещо, каква е възможността това да е така, посочи още тя.

Знаем, че има забрана за изнасяне на предварителни данни от изборни резултати преди края на деня за гласуване. Това много често се нарушава и е една много фина възможност за мобилизиране на избирателя дали да гласува или не, каза Цветелина Пенева от сдружение „Демокрация и законност“ и председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК).

Това е регулация, която ние трябва да изискваме като общество, а това, което може да направи ЦИК, е да установи нарушения, стига те да са в сайтове, а не в социалните мрежи, защото те не са обект на регулация, обясни Пенева.

Тя отбеляза, че има една част от обществото, което се страхува от въвеждането на нови технологии в изборния процес, и даде пример с машините за гласуване.

Добавена на 26.03.2024 г. в 15:00 ч.