Комисията към Съдийската колегия на ВСС е готова с доклад по казуса "Мартин Божанов", иска да бъде удължен срокът на дейността ѝ


Комисията към Съдийската колегия на ВСС е готова с доклад по казуса "Мартин Божанов", иска да бъде удължен срокът на дейността ѝ

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа на заседанието си, насрочено за 4 юни, доклад за дейността на временната комисия, създадена за установяване на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов, става известно от сайта на ВСС.

На последното си заседание комисията е взела решение да предложи за сведение доклада от работата си до момента на съдийската колегия, както и да поиска удължаване на срока на дейността си до 30 септември 2024 г.

Комисията е взела решение да покани за изслушване на 19 юни Веселин Денков. Също така е приела за сведение доклад от Цветинка Пашкунова - член на Съдийската колегия, относно извършено проучване на материалите по прокурорски преписки на Софийската районна прокуратура във връзка с Божанов.

БТА припомня, че Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. Стана известно и че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на ВСС също започнаха да се занимават с казуса и с евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов, като създадоха нарочни комисии.

Добавена на 03.06.2024 г. в 16:00 ч.