В Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT ще има ново научно направление в сферата на алгоритмите


В Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT ще има ново научно направление в сферата на алгоритмите

В Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, който е към Софийския университет "Св. Климент Охридски", ще има ново научно-изследователско направление, което ще е в сферата на алгоритмите. Тя е една от най-важните и стратегически сфери в информатиката и това е сферата, от която идват и създателите на "Гугъл" (Google), и на която се базират всички национални и международни олимпиади по информатика. Това каза на преконференция днес основателят и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев, на която присъства и професорът от Принстън Робърт Тарджан. Той е носител на наградата "Алън М. Тюринг" за информатика, която е еквивалент на Нобеловата награда и е изобретател на някои от най-знаковите и разпространени алгоритми в света.

Проф. Тарджан идва от САЩ, за да представи началото на тази нова сфера на алгоритмите в INSAIT и в Софийския университет. Това е едно знаково събитие за INSAIT, за Софийския университет и за България, подчерта проф. Вечев и отбеляза, че в сферата на алгоритмите институтът и България се позиционират като една от водещите дестинации в световен мащаб.

Освен на наградата "Алън М. Тюринг", проф. Тарджан е и носител на медала "Абакус", който се присъжда един път на четири години от Международния математически съюз "за изключителен принос към математическите аспекти на информатиката”. Член е на Националната академия на науките в САЩ и на Националната инженерна академия на САЩ.

Трима учени на световно ниво от едни от най-елитните университети в света се преместват да живеят в София и да работят в INSAIT, съобщи проф. Вечев. Учените са проф. Бернард Хойплер, д-р Амир Абуд и д-р Томаш Кочумака, и също присъстваха на днешната пресконференция. В нея участваха също служебният министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, и ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев.

(следва)

 

Добавена на 01.06.2024 г. в 00:30 ч.