Работодателите искат анализ на причините, поради които болниците не могат да увеличат заплатите, синдикатите са готови на протест


Работодателите искат анализ на причините, поради които болниците не могат да увеличат заплатите, синдикатите са готови на протест

Работодателите искат анализ на причините, поради които болниците не могат да увеличат заплатите, а синдикатите са готови на протест. Тези позиции изразиха пред журналисти представители на работодателските организации и на КТ "Подкрепа" след среща при служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Работодателите винаги са искали да стъпят на здрава основа и настояваме за анализ с икономическа обосновка и с всички причини, заради които конкретно лечебно заведение не е достигнало основните заплати, указани в досега действащия Колективен трудов договор (КТД), каза д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници в България. „Чакаме анализа и се надяваме на масата да се сложи нещо сериозно, върху което да се стъпи и по-нататък да се гради самият договорен процес“, каза още д-р Тотев.  Ще продължаваме да вдигаме заплатите според наличните възможности и липсата на КТД не означава, че заплатите ще бъдат замразени, увери той. Д-р Тотев каза, че не е запознат с предложението, което по-рано днес направи д-р Иван Маджаров заплатите на лекарите да са обвързани със средната заплата за страната, но посочи, че не би имал нищо против него, ако са осигурени средства. По думите му не малко болници работят по клинични пътеки, увеличени със 7-10%, което означава, че те не могат да достигнат заложените основни заплати. Според него 60% от болниците не могат да осигурят основните заплати, заложени в досегашния КТД, а в проекта на нов КТД се искат 25% по-високи основни заплати. Лечебните заведения ще фалират и то много бързо, особено ако се налагат глоби, каза още той.

Искаме увеличение на заплатите, но отново не срещаме разбиране от работодателите и те продължават да искат анализи – нещо, което искат от февруари, а това е "тупане на топката", каза Росица Палешникова, представител на КТ "Подкрепа". Министър Кондева има голяма желание да помогне, но едва ли ще се стигне до решение в близките 3-4 месеца, защото работодателите искат огромни анализи, а това е труд, изискващ два-три месеца, посочи тя. Това означава невземане на никакви конкретни решения до септември, което ще ни изведе на улицата, каза още Палешникова и допълни, че хората не са длъжни 3-4 години да работят за заплати под жизнения минимум, само защото някои работодатели не могат да си управляват болниците, както трябва.

Срокът на действие на КТД е две години и изтече в средата на април 2024 г. В него са указани основни заплати за лекар без специалност 2000 лв., за медицинска сестра - 1500 лв, за санитар - 910 лв. Нов КТД все още няма, тъй като работодателите и синдикатите не могат да се договорят. 

 

Добавена на 03.06.2024 г. в 17:10 ч.