Национална електронна информационна система за пълно осиновяване ще бъде изградена по Програма „Развитие на човешките ресурси“


Национална електронна информационна система за пълно осиновяване ще бъде изградена по Програма „Развитие на човешките ресурси“

Национална електронна информационна система за пълно осиновяване ще бъде изградена по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР). За това информираха от Управляващия орган на ПРЧР на своя сайт. Предвижда се в платформата да бъдат вписани всички деца, които могат да бъдат осиновени, както и всички хора, които желаят да осиновят дете при условията на пълно осиновяване. 

Създаването на системата е по мярката „Подкрепа за подобряване на процеса на осиновяване“, която е с бюджет от пет млн. лв. и е свързана с промените в Семейния кодекс, приети в края на миналата година. Ще бъде създадена Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване. Предвиждат се и обучения на служители в Агенцията за социално подпомагане, ангажирани с процеса по осиновяване.

От Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ (БАОО) приветстват създаването на двете платформи, каза за БТА психологът Величка Дошева. Националната електронна информационна система за пълно осиновяване ще гарантира по-голяма прозрачност в процеса, включващ не само кандидат-осиновителите, но и всички административни лица. Достъпът до системата ще бъде ограничен и ще става при специален режим, обясни тя. По думите ѝ ще има по-подробна информация за броя деца за осиновяване по населени места, включително колко деца са настанени в институции, при приемни родители и др. Дошева каза, че от организацията са присъствали на среща с представители на институциите преди месеци, на която е обсъждано каква да бъде структурата на системата. Тя уточни, че няма допълнителна информация за последващи решения относно системата.

Според приетите от парламента законодателни промени Националната електронна информационна система за пълно осиновяване и Електронната платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване трябва да бъдат създадени до 1 януари 2025 г.

След измененията в Семейния кодекс много хора към БАОО се обръщат за съдействие относно достъпа до информация за биологичния си произход, посочи Дошева. По думите ѝ обаче няма конкретни стъпки, по които да се получава тази информация, като отделните съдилища.

 

Добавена на 29.05.2024 г. в 21:35 ч.