България отбеляза 24 май


България отбеляза 24 май

България отбеляза 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В София празникът бе отбелязан с празнично шествие и тържествена церемония.

Само който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието, каза президентът Румен Радев в словото си за 24 май. Държавният глава участва в тържественото шествие по повод празника и официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели и изследователи, каза президентът. Вярвам, че правителството, парламентът, всички ние като общество ще чуем призива на ректорите на университетите за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим устойчиви, дългосрочни решения, допълни Румен Радев.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е най-светлият празник - той ни обединява като народ, съхранява ни през годините и ни кара да се гордеем с нашата писменост и култура, написа служебният премиер Димитър Главчев във фейсбук страницата си. „Нека помним делото на първите просветители, нека помним първите ни учители. Нека се поклоним пред делото им и кажем нашето огромно Благодаря“, призова той. 

„На 24 май почитаме и прославяме делото на първоучителите св. св. Кирил и Методий и последователите им. Тяхната мисия полага устоите на българските светли бъднини, възпети в химна на просвещението „Върви, народе възродени“, се посочва на фейсбук страницата на Министерския съвет.

Вицепрезидентът Илияна Йотова днес уважи празника на Чепеларе и тържественото отбелязване на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

Делото на Кирил и Методий ни напомня за силата на словото и знанието, които ни обединяват и ни правят по-силни, каза кметът на София Васил Терзиев в словото си за 24 май по време на официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Преди това той участва в тържественото шествие в центъра на столицата по повод празника. 24 май е един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар, ден, в който се гордеем с нашата култура и духовност, отбеляза Терзиев. 

Най-голямото чудо е, че векове наред пазим буквите и езика си, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук по повод 24 май. За мен най-хубавият и български празник е 24 май, допълни Борисов.

"Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост! Нека помним, че силата на словото е двигател за развитието и напредъка на обществото!" Това се посочва в пост на Атанас Атанасов от "Продължаваме Промяната - Демократична България". Нека учим децата си на любов към книгата и знанието, добавя той и цитира Иван Вазов: “.. и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът”.

С пожелания за мир и благоденствие, да възпитаваме децата си с любов към род и Родина, към знание и познание с повече национална гордост и самочувствие. Това казва председателят на ДПС Делян Пеевски в поздравление по повод 24 май, разпространено от пресцентъра на партията. „И заедно с хората да направим България просперираща държава, в която народът преуспява“, добавя той. Поклон пред великото дело на св. св. Кирил и Методий, пред неуморните усилия на учители, преподаватели, дейци на културата и просветители, записали и утвърждаващи мястото на България в Европейската цивилизация, посочва още председателят на ДПС.

Честит празник на славянската писменост, българската просвета и култура. Честит празник на всички будни българи, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Нека не забравяме никога, "че и ний сме дали нещо на света - на вси славяни книга да четат", пише още той.

Нека се гордеем с нашия принос в световната цивилизация, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Благоевград на днешния Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Нека бъдем горди, че благодарение на нас над 250 милиона души по света ползват кирилицата. В 23 държави се използва кирилицата, да бъдем горди, че сме част от цивилизационния избор на света и да се поздравим, да пазим духовността, културата и езика си, призова Нинова. 

"Днес, 24 май, е денят, в който ние, българите, можем и трябва да забравим за ден проблемите. Днес ние, като нация, трябва да погледнем гордо към останалите народи, защото днес честваме не само деня на българската азбука, просвета и култура, а честваме и световния културен принос на България"ь се посочва в пост на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов във фейсбук. Ние, българите, създаваме една от трите наднационални азбуки, които формират европейската цивилизация, посочва Трифонов. 

Празникът беше отбелязан с шествия и тържества в цялата страна.

 

Добавена на 24.05.2024 г. в 23:45 ч.